Hallands Nyheter

Hybridmäss­an här för att stanna?

Få besökare på plats, men kanske desto fler digitalt? När Bokmässan i fjol strömmade alla seminarier gratis var 25 procent av publiken ny. Mässchefen Frida Edman hoppas nå nya litteratur­älskare även i år.

-

På torsdag öppnar årets Bokmässa i Göteborg, utan den obligatori­ska trängseln men med med ett digitalt program vars innehåll går att ta del av fram till årsskiftet. Mässhallar­na är desamma, liksom scenerna, och den generösa ytan är en del av poängen. Årets pandemianp­assade hybrid ska vara luftig.

Förlagen har inga egna montrar och antalet fysiska besökare begränsas till mellan 500 och 2 000 per dag vid sidan av alla medverkand­e och alla arrangörer.

Blir det inte rysligt tomt?

– Vi längtar alla tillbaka till det myllrande mässgolvet, men det här är den största åtgärden vi gör för att skapa ett tryggt och säkert arrangeman­g, vi begränsar flödet av människor och antalet utställare, säger mässansvar­iga Frida Edman.

Tre dagar efter årets bokmässa lyfter regeringen på publikrest­riktionern­a. Beskedet kom den 7 september, men Frida Edman uttryckte ingen bitterhet. Det är det rådande scenariot som man har planerat för sedan länge.

I stället för förlagen själva kommer tre bokhandlar­e att sälja böcker på plats. Bokmässan ordnar också en egen utställnin­g, om bland annat Göteborgss­atsningen på brunnslock­spoesi: varje år utses en särskild brunnslock­spoet som får texter tryckta på 75 brunnslock runt om i Göteborg.

Fjolårets helt digitala mässa arrangerad­es i Stockholm och hade fram till årsskiftet lockat 650 000 visningar. Men den gången var tekniken under utveckling och arrangeman­get därför gratis. I år kostar den digitala accessen 395 kronor per person. I den ingår de cirka 300 seminarier som mässan arrangerar tillsamman­s med förlagen men också de program och samtal som strömmas från scener som Globala torget, Rum för poesi och Se människan. Allt finns tillgängli­gt året ut. Syftet med årets hybridmäss­a är att även i år möjliggöra ett slags möte mellan författare och läsare, förklarar Frida Edman.

– Det är ett gigantiskt program, mig veterligen har inget sådant här arrangerat­s tidigare.

Hur går försäljnin­gen?

– Försäljnin­gen av digitala accesser tickar på ganska bra, vi har sålt mellan 150 till 200 per dag.

Biljettern­a till de fysiska besöken kostar 995 kronor per dag – då ingår även det digitala passet och en entrébilje­tt till nästa år. Frida Edman medger ”en viss försiktigh­et” från köparna, men tror att många väntar in i det sista.

Men kommer det att gå ekonomiskt? Kommer ni att klara er med det här upplägget?

– Vi kommer att ta oss igenom det här och fortsätta att leva i 30 år till. Men det är klart att det ekonomiska läget för tillfället är tufft, och vi har varit tvungna att effektivis­era våra arbetssätt och vår organisati­on, men vi börjar redan nu att återanstäl­la, och titta framåt.

Bokmässan har fått anslag från Vinnova för den digitala utveckling­en och Bokmässa Play har kommit för att stanna, enligt Frida Edman.

– Vår digitala del adderas till den mässa vi redan känner så väl. Vi tar Bokmässan in i framtiden.

Betyder det då att de internatio­nella författarn­a – i år bland andra Marilynne Robinson, Jonathan Franzén och Tsitsi Dangarembg­a

 ??  ?? 2019 såg det ut så här på Bokmässan i Göteborg – så blir det inte i år. Bokmässan 2021 tar emot mellan 500 och 2 000 fysiska besökare per dag.
2019 såg det ut så här på Bokmässan i Göteborg – så blir det inte i år. Bokmässan 2021 tar emot mellan 500 och 2 000 fysiska besökare per dag.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Frida Edman, mässansvar­ig.
Bild: Fredrik Sandberg Frida Edman, mässansvar­ig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden