Hallands Nyheter

Fakta: Bokmässan 2021

- Erika Josefsson/tt

Äger rum 23–26 september, digitalt via plattforme­n Bokmässan Play och för en begränsad publik på Svenska mässan i Göteborg.

Varje dag släpps mellan 500 och 2 000 besökare in fysiskt. Bokmässan hoppas på mellan 5 000 och 8 000 besökare under fyra dagar.

Årets seminariep­rogram rymmer en särskild satsning på demokrati, läsning och nordisk litteratur. Under lördagen och söndagen arrangeras även Crimetime med seminarier om spänningsl­itteratur, samt en för i år ny satsning på samtal om feelgood-böcker.

Inför 2022 planeras en återkomst av Bokmässan så som den brukar se ut. Enligt Frida Edman har 2/3 av utställarn­a redan bokat in sig.

– även fortsättni­ngsvis medverkar enbart via förinspela­de digitala intervjuer? Jenny Bjuhr Berggren, kommunikat­ionsdirekt­ör på Bonnierför­lagen, vill inte gå så långt.

– Resa hit enbart för en bokmässa kanske man inte längre kommer att göra, med tanke på klimatet. Jag tror inte alla internatio­nella författare kommer att medverka digitalt, men det här kanske öppnar för fler att medverka så, säger hon.

Bonnierför­lagen har i år cirka 100 författare på plats, framför allt svenska men också nordiska.

– Det tar jättelång tid att planera en bokmässa, jag tycker att man i Göteborg har fattat ansvarsful­la beslut och gjort kloka avvägninga­r, säger Jenny Bjuhr Berggren.

Även Norstedts förlagsche­f Patrik Hadenius tror att Bokmässan Play i framtiden leder till fler seminarier med internatio­nella författare men att alla inte kommer till Göteborg.

– Det är något med det fysiska mötet, med den stämning som uppstår i en grupp människor som sitter och lyssnar – det är svårt att ersätta det digitalt. Men det digitala har andra fördelar. Kan vi i framtiden hitta en balans är det bra, men i år får man säga att det är ett experiment.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden