Hallands Nyheter

Noomi Rapace hoppar från klippkante­n

- Gunnar Rehlin/tt

Noomi Rapace älskar att ta risker. Det fick hon stor användning av vid inspelning­en av sin nya film ”Lamm”.

– Jag står på klippkante­n och hoppar utan att veta var jag ska landa, säger hon.

Möt en världsstjä­rna som vill tillbaka till sin skandinavi­ska rötter. Noomi Rapace kommer in i rummet med håret uppsatt i en knut i nacken och klädd i en röd sidendress.

– Det är faktiskt en helt svensk dress. Det är mycket bekvämt, berättar hon.

Det där med att Londonbon Noomi Rapace klär sig svenskt är en inte oväsentlig detalj. För de internatio­nella filmframgå­ngarna till trots har hon börjat söka sig tillbaka till den skandinavi­ska filmindust­ri där hon en gång startade.

– Livet går i cirklar, även karriären. Jag startade i den skandinavi­ska art house-filmen. Jag känner att nu vill jag besöka den mer, säger hon.

Det har hon gjort de senaste åren. I vintras spelade hon in Adam Bergs thriller ”Svart krabba”, där hon gör en av huvudrolle­rna med Aliette Opheim som en motspelare.

– Det var fantastisk­t. Vi filmade i Kiruna, det var brutalt, det var stormar, vi var ute på isarna, det var oerhört utmanande.

Nu är hon aktuell med ”Lamm”, som är islänninge­n Valdimar Johannsson­s regidebut. Filmen handlar om ett par som bor långt ute på den isländska landsbygde­n. De har förlorat ett barn och sorgen är stor. När en av deras tackor föder ett lamm som inte riktigt ser ut som de andra blir det inledninge­n till ett alltmer omskakande drama.

Under sin barndom bodde Noomi Rapace under flera år på Island och hon talar flytande isländska. När hon och hennes styvfar grälar gör de det alltid på isländska, berättar hon. Och hon har alltid velat filma där.

– Jag känner en stark anknytning till landet. Det var där jag fann mig själv. Det finns någonting rått, någonting äkta där. Island känns som en karaktär. Och med den här filmen kändes det som om jag kom tillbaka till mina rötter. Det är en mycket originell story, så brutal, så full av sorg och smärta.

I filmen är hon tvungen att hjälpa till med att förlösa lamm. Fårskötsel är inget hon hade någon erfarenhet av – trots att hon växte upp på sin styvfars gård i barndomen.

– Första dagen på inspelning­en så ropade de på mig: ”Kom, det är ett lamm på gång, vi måste filma.” Så jag slängdes in i den verklighet­en. Efteråt sade de till mig att jag verkar född till att göra detta, säger hon

– Men jag älskar att ta risker. Att hoppa ut från klippan för att se var jag kommer att landa.

Det där är något hon återkommer till flera gånger under samtalet.

– Min metod är att göra vad som helst för att komma in i karaktären. Jag vet aldrig vad som kommer att hända. Jag hoppar. Jag måste göra det. Varje karaktär har sina höjdpunkte­r och sina lågpunkter, precis som mina relationer. Man måste släppa taget, leva i ögonblicke­t.

Att bo på Island under barndomen har präglat hennes personligh­et.

– Jag var ett vilt barn, jag växte upp på gården, och det fanns något väldigt opolerat där som passar mig. Jag blev uppfostrad som en pojke, jag blev ganska tuff.

Sedan flera år tillbaka bor hon i London, hon säger att hon ville flytta utomlands efter skilsmässa­n från maken Ola Rapace.

– Jag funderade på Paris, men jag kan inte franska. New York, Los Angeles – nej, det var för långt från min son som bor med sin pappa i Sverige. London ligger i mitten av allt och det har blivit min favoritsta­d.

Att befinna sig i Cannes, gå på röda mattan och bli applåderad, det tillhör jobbet, säger hon.

– Att vara här är en del av att vi hyllar det vi gör. Här spelar jag rollen som filmstjärn­a.

”Lamm” får svensk premiär kommande vinter.

 ?? Bild: Vianney Le Caer ?? Noomi Rapace på sommarens filmfestiv­al i Cannes.
Bild: Vianney Le Caer Noomi Rapace på sommarens filmfestiv­al i Cannes.
 ?? Bild: Pressbild ?? Hilmir Snaer Gudnason och Noomi Rapace förlöser ett mystiskt lamm i den isländska filmen ”Lamm”.
Bild: Pressbild Hilmir Snaer Gudnason och Noomi Rapace förlöser ett mystiskt lamm i den isländska filmen ”Lamm”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden