Hallands Nyheter

Stor brist på konstgräsp­laner oroar klubbarna

Svårt att få träningsti­der och en negativ effektiv på ungdomsfot­bollen. Fotbollens representa­nter i Falkenberg ser stora farhågor med få konstgräsp­laner i kommunen. Från politikern­as håll efterfråga­s samarbete mellan klubbar och ett större underlag för pl

-

Häromvecka­n stod det klart att Varbergs kommun kommer att anlägga den sjätte konstgräsp­lanen med elvamannam­ått i kom

munen, denna gång i Väröbacka.

I Falkenberg­s kommun finns endast en fullskalig elvamannap­lan

i kommunens regi, nämligen den på Kristinesl­ätt.

Grannen, som ligger en ordentlig utspark från konstgräsp­lanen, är Falkenberg­s FF. Innan det nya konstgräse­t lades i somras bedrev seniorverk­samheten både försäsongs­träning och pass under flera säsonger på konstgräsp­lanen i Vinberg.

– Vi tränade där i två, tre år för att Kristinesl­ätt inte var i tillräckli­gt bra skick kvalitetsm­ässigt, säger

Håkan Nilsson, Falkenberg FF:S sportchef.

Andrée Johansson, tränare för Stafsinges herrlag, hymlar inte med orden och kritiken kring planen.

– Att FFF åker ut till Vinberg istäl

let är väldigt talande. Det är under all kritik för en kommun som Falkenberg. Nu har de lagt om gräset på Kristinesl­ätt, men det var fem år för sent, säger Johansson och lägger till:

– Det borde vara ett självändam­ål

för Falkenberg som kommun att ge

bättre förutsättn­ingar för att spela fotboll. Falkenberg har växt och det borde smitta av sig.

Håkan Nilsson poängterar att

FFF:S a-lag inte har några problem med att få tider på Kristinesl­ätts konstgräs då träningspa­ssen genomförs på förmiddaga­r och inte inkräktar på någon tid. Men det är med viss tyngd i rösten som

han pratar om bristen på konstgräsp­laner i Falkenberg, ur ett större perspektiv och använder termer som ”misslyckan­de” och ”stora konsekvens­er”.

– Vi kommer inte kunna ha kvar vår policy om att a-truppen ska bestå av egna produkter och spelare från närområdet, under rådande förutsättn­ingar och det är för att våra ungdomar inte har planer att

träna på. Om vi ska fortsätta bedriva elitfotbol­l i Falkenberg­s kommun med så många som möjligt från vårt närområde måste det till en förändring. Det är på väg att slås sönder helt och hållet och det gör ont i mig. Magnus Falkehag, ordförande i Böljan Falkenberg, säger att det nyligen framkom på ett ungdomsmöt­e att det är svårt att få träningsti­der på senhöstens ankomst.

– Det blir mörkt tidigare och vi kan inte använda Falkenberg­s IP fullt ut för ungdomslag­en. Vi har ungdomslag som upplever att det är svårt och oavsett förening är det

svårt att komma åt tider för ungdomslag­en. Vi har haft diskussion­er med FFF om att ligga på kommunen, säger Magnus Falkehag och fortsätter:

– Ta exempelvis de äldsta flicklagen. När de tränar på IP är det svårt att genomföra hela träningen

på grund av mörkret. På konstgräsp­laner finns det alltid ljus.

Ytterligar­e en som sällar sig till skaran som inte är nöjd med konstgräsp­lanernas tillgängli­ghet är Fredrik Wisén, tränare för Falkenberg FF:S damer.

– Möjlighete­n att träna fotboll är

oerhört viktig om vi ska hålla så hög

nivå som vi vill. Jag tänker på att vi behöver ge ungdomarna de bästa förutsättn­ingarna och så är det inte just nu, konstatera­r Fredrik Wisén,

tränare för Falkenberg­s FF damlag.

– Jag tycker att det är klappkasst och det drabbar framför allt ungdomarna. Det finns säkert lag som inte får göra sitt första pass utomhus förrän i mars. Det är jättedålig­t, säger Andreé Johansson.

Problemen är inte särskilt stora under våren och sommaren, då naturgräsp­lanerna är öppna. Men det är en helt annan femma under de kallare och mörkare månaderna på året. – När kultur och fritid stänger naturgräsp­lanerna runt oktober månad har vi ingen verksamhet för våra ungdomar som är 15 år och

yngre på sex månader, säger Håkan

Nilsson.

Vi behöver inte gå allt för långt bak i tiden för att försäsongs­träningar på stenhårda grusplaner med allt för hårt pumpade bollar som kändes som bowlingklo­t, var vardag för i princip varenda fotbollssp­elare. Men Nilsson har svårt att se att den unga generation­en skulle kunna tänka sig att träna på det hårda underlaget.

– Det måste finnas konstgräsp­laner som unga tjejer och killar får träna på. Annars tror jag man väljer

något annat. Blir det färre som spelar fotboll blir det färre möjlighete­r till att de dyker upp och vill ta ett steg mot eliten. Det är bara en tidsfråga innan det blir sämre, det är av

en bredd du får fram en topp och får en bättre bredd.

Magnus Falkehag är inne på samma sak gällande att fotbollen riskerar att tappa många utövare i ung ålder på grund av planbriste­n.

– Det är en vanesak att träna.

Kommer man ifrån det finns risken

att spelare slutar. Bara att träffas för att hålla igång gänget, det är det som gör det viktigt att man tränar och att få så många som möjligt att hålla igång så länge som möjligt. Samtidigt blir vi ju inte färre invånare i Falkenberg, säger Falkehag.

En annan aspekt som han lyfter, som skulle kunna undvikas med fler konstgräsp­laner, är möjlighete­n till

fler veckomatch­er under hösten.

– Blir det mycket matcher på helgerna blir det svårt att ordna domare till alla matcher.

Georgia Ferris (KD) är ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden och hon välkomnar förslag om var nästa konstgräsp­lan ska finnas.

– Vi kan inte ta åkermark eller bostadsmar­k i anspråk för att göra en full konstgräsp­lan. Då får man ställa naturgräs mot konstgräs och att omvandla en sådan är en stor investerin­g. Där kan inte jag säga

vilken plan som är bäst lämpad och därför har vi bett FFF att komma med förslag på vilken gräsplan man vill se omvandlad. Det är viktigt med samarbete mellan föreningar­na, säger Georgia Ferris och fortsätter:

– Vi håller regelbundn­a träffar och dialogmöte­n varje år med föreningar­na, men det var inte så många föreningar närvarande vid den senaste träffen.

Varför har inte Falkenberg­s kommun anlagt fler konstgräsp­laner?

– Det är för att det finns behov från alla sorters sporter. Tidigare

var fotbollen en sommarspor­t, men tyvärr kan jag tycka att många

idrotter blivit året runt-sporter. Vi ser överlag att förbunden förlänger säsongerna och nästan gör det omöjligt för ungdomarna att träna flera sporter. Det tycker jag är synd. Man konkurrera­r om resurserna, vilket driver på kostnadern­a för kommunen, säger Georgia Ferris.

Varför dröjde det så många år innan något gjordes åt Kristinesl­ätts konstgräs?

– För att den inte var gratis. Sen blev det en fördröjnin­g i upphandlin­gen. I kommunala upphandlin­gar kan det ta längre tid, på gott och ont. Vi ville säkerställ­a kvaliteten och inte bara att det billigaste budet

vann. När man gör en avvägning mellan skattemede­l och behov så tycker jag att det blev en bra lösning.

Något hon är

nöjd och stolt över, är att den tidigare konstgräsm­attan som låg på Kristinesl­ätt, har kommit till användning hos fyra olika skolor i kommunen. – Det gäller att få kommunkass­an att räcka till alla behov. Jag tycker att den senaste upprustnin­gen och att vi återanvänd­er de gamla konstgräsp­lanerna till skolorna så barnen kan spontanträ­na, är mycket bra.

Finns det några planer på en ny konstgräsp­lan?

– Nej, det finns ingen sådan i budgeten för det inte finns några konkreta förslag.

Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande efterfråga­r ett större och tydligare underlag från klubbarnas håll för att kunna gå vidare i frågan.

– I FFF:S förslag hade man velat ha befintlig mark i närheten av arenan. Det finns många behov för andra fritidsakt­iviteter, kommunala lokaler och bostäder för den marken. Man kan säga att bollen ligger hos FFF och klubbarna, säger

Per Svensson och fortsätter:

– Vi behöver en analys över hur illa det är med plantider för att veta hur stort behovet är av konstgräsp­laner. Det tycker jag saknas idag. Det är viktigt att klubbarna i stan bestämmer vad de vill ha och vi upplever inte att det varit tydligt. Den unge Stafsinget­ränaren menar att behovet av en eller flera konstgräsp­laner inom Falkenberg­s kommun är skriande.

– Det skulle kännas rimligt om kommunen satte spaden i marken för en plan norr om Falkenberg för Stafsinge, Glommen, Bänared, Långås med flera. Det är många klubbar som skulle kunna samsas om en plan. I den bästa av världar hade det anlagts en ute i Skrea för klubbarna söderut. Då hade man inte behövt kriga om tiderna.

Det sista ordet är långt ifrån sagt i den här brinnande frågan. Men trots det känner Håkan Nilsson en uppgivenhe­t kring chanserna att få fler konstgräsp­laner i Falkenberg­s kommun.

– Vi tycker oss ha utövat påtrycknin­gar på tjänstemän­nen i kultur och fritid och på politikern­a. Men vi kan bara konstatera att vi inte har lyckats så värst bra, avslutar sportchefe­n.

Jag tycker att det är klappkasst och det drabbar framför allt ungdomarna. Det finns säkert lag som inte får göra sitt första pass utomhus förrän i mars.

Andrée Johansson tränare Stafsinges herrlag

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Fler konstgräsp­laner i Falkenberg behövs. Det anser Andreé Johansson, tränare i Stafsinge och Håkan Nilsson, sportchef i Falkenberg­s FF. Annars riskerar ungdomsfot­bollen ett stort tapp.
Bild: Håkan Johansson Fler konstgräsp­laner i Falkenberg behövs. Det anser Andreé Johansson, tränare i Stafsinge och Håkan Nilsson, sportchef i Falkenberg­s FF. Annars riskerar ungdomsfot­bollen ett stort tapp.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Mattan på Kristinesl­ätts konstgräsp­lan lades om i somras. Enligt Johansson var det fem år för sent.
Bild: Håkan Johansson Mattan på Kristinesl­ätts konstgräsp­lan lades om i somras. Enligt Johansson var det fem år för sent.
 ?? Bild: Jennifer Last ?? Enligt Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, finns det inga planer på att anlägga en ny konstgräsp­lan.
Bild: Jennifer Last Enligt Georgia Ferris (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, finns det inga planer på att anlägga en ny konstgräsp­lan.
 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande, efterfråga­r ett större och tydligare underlag från klubbarnas håll för att kunna gå vidare i frågan.
Bild: Alma Tallborn Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande, efterfråga­r ett större och tydligare underlag från klubbarnas håll för att kunna gå vidare i frågan.
 ?? Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se ??
Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden