Hallands Nyheter

Här finns Hallands senaste vingård

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Byaregårde­ns Brygghus ska inte bara jobba med humle utan även med vindruvor. I april ska de plantera 6 500 vinstockar och om sådär fyra år räknar de med att vinet ska finnas på flaska.

Byaregårde­ns Brygghus ligger mellan Veddige och Åskloster. Här bryggs öl och andra drycker, bland annat ginger beer och tonic. Här finns också en restaurang som håller öppet under sommarhalv­året. Paret Inger Elftorp och Robert Olsson äger och driver stället.

Men nu är det dags för en ny nisch: Vin.

– Vi ska plantera 6500 vinstockar här ute till våren, berättar Inger Elftorp. Vi har just dränerat åkern. Vintillver­kningen kommer att förlänga säsongen här.

Sveneric Svensson i Väröbacka som är ordförande i Föreningen Svenskt Vin ska hjälpa Byaregårde­n med satsningen. I dagsläget har Byaregårde­n ett 70-tal vinstockar helt intill gården.

– Vi satte dem för ungefär fem år sedan, men det var bara på hobbybasis. Den stora vinodlinge­n blir på åkern söder om gården. Vi ska sätta vinstockar där borta bakom kullen också, säger Inger Elftorp och pekar.

Ambitionen är att göra rött och vitt vin i ett eget vineri. Det ska byggas där parkerings­platsen ligger i dag.

– Vi startade ju som ölbryggeri och ett småskaligt sådant. Alla tycker att det är

Vi ska plantera 6 500 vinstockar här ute till våren

Inger Elftorp

ägare

så mysigt med småskaligh­eten, och det är det – men det går inte att leva på det. Allt som har med alkohol är också väldigt hårt beskattat, anser Inger Elftorp. Så vi behöver fler ben att stå på. Restaurang­en är ett sådant, och vinet blir ett sådant.

Bryggeriet startade 2010 och Byaregårde­n hoppas kunna servera sitt första vin om ungefär fyra år.

 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Inger Elftorp på Byaregårde­ns Bryggeri – som snart också blir en vingård. Vinstockar­na i bakgrunden sattes för ungefär fem år sedan, men de är bara en hobby.
Bild: Rebecka Kvint Inger Elftorp på Byaregårde­ns Bryggeri – som snart också blir en vingård. Vinstockar­na i bakgrunden sattes för ungefär fem år sedan, men de är bara en hobby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden