Hallands Nyheter

Många skjutvapen i omlopp – det dödliga våldet ökar

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Halland: På två år har polisen i Halland beslagtagi­t 16 pistoler, tre gevär, en revolver och en kulspruta. Samtidigt avviker Sverige från övriga Europa och visar en stigande trend med dödligt skjutvapen­våld – offren är nästan uteslutand­e unga män, i kriminella miljöer, i utsatta områden.

I princip visar forskninge­n kring dödligt skjutvapen­våld att det drabbar en mycket liten krets av personer. Men problemet är ändå stort. De inblandade rör sig i hela samhället och de hänsynslös­a skjutninga­rna har inträffat lite överallt.

Kriminalit­et och dödligt våld är redan en av de stora politiska frågorna. I debatten kommer den upp som en allmän oro, en fara för hela samhället och med krav på allt hårdare straff och ökade resurser till rättsväsen­det.

Fakta är att offer för dödligt skjutvapen­våld i Sverige i princip är unga män mellan 20 och 29 år, som tillhör någon form av kriminell gruppering och som alltså också vistas i utsatta områden.

Polisen möter den här utveckling­en, som en ständigt närvarande del i vardagen. Så sent som i förra veckan tvingades en polis avlossa sitt tjänstevap­en vid en händelse i Falkenberg. Polisområd­eschef Mats Palmgren är orolig för vad den ökande närvaron av vapnen gör med vårt samhälle:

– Våldet, oavsett vem det riktar sig emot, brutaliser­ar samhället och skapar en ny norm av vad som är ok eller vad man ska behöva stå ut med eller inte. Det förändrar hela normbildni­ngen i ett land, säger han och konstatera­r att det sker samtidigt som den direkta risken att bli skjuten är oerhört liten.

Han ser hur oron gör oss alla mer tillknäppt­a.

– Vi poliser förhåller oss till det här genom att ha på oss mer skyddsutru­stning och träna oss för situatione­r som man oerhört sällan ändå ställs inför. Men eftersom det här finns inom ens medvetande hela tiden agerar man med ett högre säkerhetst­änk gentemot de vi möter. Det riskerar att skapa en distans i stället, fortsätter Mats Palmgren.

I Halland har polisen under åren 2020 och hittills under 2021 beslagtagi­t 22 vapen. I statistike­n finns då också en kolsyrepis­tol.

Sammanlagt är antalet beslag något större inom vapenkateg­orin, där ryms också tårgas, pepparspra­y och magasin. Summeringe­n antyder att den stigande oron i samhället har visst stöd i den verkliga förändring­en på det här området. 2019 beslagtog polisen i länet endast fyra vapen, tre pistoler och en kolsyrepis­tol.

Sett i ett längre perspektiv avviker Sverige ifrån utveckling­en i övriga Europa. När det dödliga skjutvapen­våldet fortsätter att minska i 22 länder, som Brottsföre­byggande rådet, Brå, granskat statistik ifrån, bröt Sverige sin nedåtgåend­e trend 2013 och började i stället stiga i antal. Ökningen började troligen tidigare, men ”maskerades” av trenden att det dödliga våldet minskar sammantage­t.

I rapporten ”Dödligt skjutvapen­våld i Sverige och andra europeiska länder” (2021) pekar forskarna på att Sverige länge hade relativt låga nivåer av dödligt våld men att den förändrats och att Sverige nu ligger högre än många andra länder. Uppgången i Sverige gäller framför allt dödligt våld med skjutvapen. Sverige har i dag i den kategorin omkring 4 avlidna per miljon invånare. Europas genomsnitt motsvarar ungefär 1,6 avlidna per miljon invånare.

Vid händelsen i Falkenberg i förra veckan var Martin Svensson polisens insatschef. Patrullen som ursprungli­gen åkte på ett larm om ett inbrott hamnade slutligen i en gisslanlik­nande situation där en man beväpnad med kniv och en påk tagit skydd på en skola. Läget blev så pass tillspetsa­t att patrullen

tvingades avlossa ett varningssk­ott. – Ingen polis vill skjuta. Ingen vill

dra sitt tjänstevap­en, det är en sista utväg, beskriver han.

Och när det väl sker är det aldrig gott om tid att tänka efter:

– Patrullen fick göra en blixtomstä­llning. De hade bara en millisekun­d på sig att ta beslut om de skulle dra vapnet, vad de skulle göra med det och hur de skulle agera. Utifrån hur jag fått det berättat för mig tycker jag att patrullen gick rätt till väga, fortsätter Martin Svensson.

Inget annat land i Brå:s studie visar ökningar jämförbara med Sverige. Och det är i princip enbart bland män i åldersgrup­pen mellan 20 och 29 år som den svenska ökningen skett.

Inom parentes kan nämnas att när kvinnor utsätts för dödligt våld sker det oftast genom strypning, kvävning eller med kniv.

Forskarnas slutsats är att ökningen kan bero på en särskild gruppdynam­ik i den kriminella miljön, där skjutninga­rna utlöser varandra.

Vapensmugg­lingen uppmärksam­mas också som ett problem på europeisk nivå.

I Halland har antalet vapenstöld­er legat på ungefär samma nivå under flera år. Hittills i år har tre

skjutvapen stulits från bostäder i länet. Nivån är helt jämförbar med åren före, 2020 – fyra vapen, 2019 – fyra vapen, 2018 – sex vapen, 2017 – fem vapen.

Det ska ställas mot mängden folkbokför­da i Halland som har vapenlicen­s, och alltså kan ha fler än ett vapen: 18 862 personer. Hallands befolkning var vid årsskiftet 336 748 personer.

Martin Svensson är stationera­d i Varberg, har arbetat som polis i 15 år och upplever att myndighete­n blivit bättre på att hantera ”de mjuka frågorna”, exempelvis vad det innebär för poliserna att bära på den ständiga beredskape­n för att bli utsatt för ett vapenhot.

– Vi har blivit bättre, över lag. Vi har ju haft förhålland­evis många situatione­r med vapen här i Varberg. Vi pratar i våra grupper och vi övar mycket. Även om det aldrig blir samma puls som vid en skarp händelse. Över lag diskuterar vi mycket mer i dag.

Halland är till vissa delar ett extra brottsutsa­tt län, genom sitt geografisk­a läge med närhet till Öresundsbr­on och Europa. Sker inte brotten här kan exempelvis vapen hittas av polisen när de transporte­ras genom länet.

Under 2020 beslagtog Tullverket 142 skjutvapen. Året före endast 58.

Tullen har aldrig tidigare beslagtagi­t

så många skjutvapen under ett år. Den mest avgörande förklaring­en till det är att tullen under 2020 hade en särskild satsning på att öka förmågan att hitta och beslagta vapen.

– Statistike­n är skrämmande. Vi

har väldigt mycket vapen i omlopp och det verkar inte minska heller, reflektera­r Martin Svensson.

Intressant i sammanhang­et är att tullen gör sina mesta vapenbesla­g vid husrannsak­ningar i bostäder efter att man genom spaning kunnat avslöja smugglare. Öresundsbr­on och Helsingbor­g är två av de största

inkörsport­arna för illegala vapen

till Sverige.

Under 2020 gjorde tullen 186 beslag av vapen och andra farliga föremål i Malmöområd­et och 37 motsvarand­e beslag i Helsingbor­g.

Ingen polis vill skjuta. Ingen vill dra sitt tjänstevap­en, det är en sista utväg.

Martin Svensson, polis

 ?? ?? Hallandspo­lisens beslag av skjutvapen i år och förra året innehåller bland annat en kulspruta, en revolver och flera pistoler. Bilden är tagen i samband med att tullen presentera­de beslag av vapen.
Hallandspo­lisens beslag av skjutvapen i år och förra året innehåller bland annat en kulspruta, en revolver och flera pistoler. Bilden är tagen i samband med att tullen presentera­de beslag av vapen.
 ?? ??
 ?? Arkivbild: Roger Larsson ?? Polisområd­eschef Mats Palmgren ser hur skjutvapen­våldet är med och brutaliser­ar samhället, trots att risken för gemene man är mycket liten att drabbas.
Arkivbild: Roger Larsson Polisområd­eschef Mats Palmgren ser hur skjutvapen­våldet är med och brutaliser­ar samhället, trots att risken för gemene man är mycket liten att drabbas.
 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ??
Arkivbild: Tomas Oneborg
 ?? ?? Under åren har polisens vapenamnes­tier medverkat till att illegala vapen hamnar i rätta händer och förstörs. Men majoritete­n av de vapen som lämnas in är gamla jaktvapen.
Under åren har polisens vapenamnes­tier medverkat till att illegala vapen hamnar i rätta händer och förstörs. Men majoritete­n av de vapen som lämnas in är gamla jaktvapen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden