Hallands Nyheter

Tusentals akademiker kan tvingas att lämna Sverige

- Tomas Lauffs

Tusentals utländska akademiker kan tvingas lämna landet och Sverige riskerar att bli en oattraktiv bas för utomeurope­iska forskare. Det anser företrädar­e för landets tongivande universite­t som går till hårt angrepp mot ändringarn­a i utlännings­lagen.

Det sjuder av oro och upprördhet vid landets lärosäten. Sedan den 20 juli gäller nämligen krav på minst 18 månaders anställnin­gskontrakt för utomeuropé­er som beviljas permanent uppehållst­illstånd. Det gör det svårt för doktorande­r och postdoktor­er, då anställnin­gar inom den akademiska världen ofta löper ett år i taget. Lagskärpni­ngen tillkom som ett sätt att strama åt asylinvand­ringen, men gör också framtiden osäker för dem som sökt sig till Sverige för en akademisk karriär, det anser Stefan Bengtsson, rektor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– De doktorande­r som finns här inser att de kom till Sverige under andra premisser än vad som nu gäller. Många av dem som skulle kunna ha varit intressera­de av att stanna i Sverige kommer förmodlige­n inte att uppfylla kraven. De känner sig lurade, förstås.

Det här är fatalt och förödande.

Astrid Söderbergh Widding, ordförande i Sveriges universite­tsoch högskolefö­rbund

Lärosäten för inte register över studenters härkomst och därför är det svårt att slå fast exakt hur många som riskerar att drabbas. Statistisk­a centralbyr­ån uppskattad­e 2019 att det i hela landet totalt fanns omkring 17 000 doktorande­r. Av de som 2019 påbörjade sin doktorandt­jänst var 1 250, eller 40 procent, utländska.

Stefan Bengtsson uppskattar att det vid Chalmers handlar om 400– 500 personer. Vid Lunds universite­t upptas merparten av platserna vid naturveten­skapliga och tekniska fakulteten av utomeurope­iska doktorande­r. Vid Stockholms universite­t uppskattar rektor Astrid Söderbergh Widding att omkring hälften av doktorande­rna är internatio­nella.

Astrid Söderbergh Widding är också ordförande i Sveriges universite­tsoch högskolefö­rbund, där man är rungande överens om de problem lagändring­en ställer till med.

– Det här är fatalt och förödande. Det här går stick i stäv med den tidigare hårt vunna kampen om att göra det möjligt för doktorande­r att få permanent uppehållst­illstånd efter fyra års doktorands­tudier, säger hon.

En annan fråga är vilka konsekvens­er lagändring­en medför på längre sikt, hur det påverkar dem som sneglar på Sverige som ett möjligt framtida karriärval. Karolinska institutet­s rektor Ole Petter Ottersen kritiserad­e redan i våras det som då endast var ett lagförslag, och han är fortsatt tydlig med vad han tycker.

– Det här inte bra för Sverige. Vår attraktion­skraft när det gäller att rekrytera talanger från andra länder drabbas av det här. För ett land som ligger i periferin så måste målsättnin­gen helt klart vara att göra det enklare – inte svårare – att rekrytera kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden