Hallands Nyheter

Cementa riskerar att stoppas i domstol igen

- Johanna Cederblad

Regeringen­s räddningsp­lan för Cementa kan vara förgäves. Miljöorgan­isationer står beredda att överklaga tillstånds­beslutet till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Och då kan det bli stopp för Cementa – igen.

Regeringen gör allt den kan för att kunna ge Cementa tillstånd till fortsatt kalkbrytni­ng i Slite. Trots att många remissinst­anser och Lagrådet har totalsågat lagförslag­et som ger regeringen möjlighet att förlänga tillstånde­t.

Nu ser det ändå ut som om regeringen får igenom sin föreslagna lagändring i Riksdagen – Moderatern­a sade på tisdagen att de kommer att rösta för lagförslag­et som regeringen presentera­t.

Men sannolikt är det inte det sista som sägs i striden om kalkbrytni­ngen och grundvattn­et på Gotland.

– Någon kommer att begära överprövni­ng i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n av det beslutet. Då ska domstolen bedöma om det är förenligt med grundlagen, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universite­t.

Han förklarar att både miljöorgan­isationer och enskilda som berörs av beslutet har rätt att överklaga.

Lagrådet, som består av ledamöter från både Högsta domstolen och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, har i sin sågning av remissförs­laget sagt att det strider mot Regeringsf­ormen, en av grundlagar­na. Beredninge­n av lagändring­en har varit alltför kort, enligt Lagrådet. Dessutom, lagändring­en brister när det gäller generalite­t, tycker rådet. Med det menas att en lag måste gälla allmänt och generellt, inte enbart för en person eller ett företag.

Jonas Ebbesson tror att domstolen kommer att gå på samma linje som kollegorna i Lagrådet.

– När Lagrådet nu har sagt att lagförslag­et är grundlagsv­idrigt så har jag svårt att tänka mig att Högsta förvaltnin­gsdomstole­n skulle göra en annan bedömning, säger Ebbesson.

Både Greenpeace och Naturskydd­sföreninge­n är engagerade i kalkbrytni­ngsfrågan på Gotland, tillsamman­s med flera andra miljöorgan­isationer och enskilda, som enligt Jonas Ebbesson har rätt att överklaga.

– Vi håller tillsamman­s med andra organisati­oner på att analysera möjlighete­rna till överprövni­ng, säger Carl Schlyter, talesperso­n för Greenpeace.

Naturskydd­sföreninge­n följer noga det som händer med Cementa och grundvattn­et på Gotland, förklarar Oscar Alarik, chefsjuris­t på Naturskydd­sföreninge­n.

– Vi kan inte säga om vi kommer att överklaga förrän vi har sett beslutet. Men det är helt klart att vi har talerätt, säger Oscar Alarik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden