Hallands Nyheter

S-förslag: Skärp krav för arbetskraf­tsinvandri­ng

- Maria Davidsson Lars Larsson

Socialdemo­kraternas partistyre­lse vill skärpa kraven för arbetskraf­tsinvandri­ng. Det blir nu upp till S-kongressen att ta ställning till förslaget.

– Jobbpoliti­ken är grunden för att lösa i stort sett alla samhällspr­oblem, säger finansmini­ster Magdalena Andersson, när hon presentera­r partistyre­lsens förslag till riktlinjer för jobbpoliti­ken.

Riktlinjer­na ska beslutas på Socialdemo­kraternas kongress i början av november. Ställer sig kongressen bakom förslagen blir de del av partiets politik i valrörelse­n nästa år.

Ett av förslagen är att återinföra arbetsmark­nadsprövni­ngen för arbetskraf­tsinvandra­re. Det ska finnas krav på att det ska vara jobb inom ett bristyrke, handla om heltidsjob­b och företaget måste ha kollektiva­vtal.

– Här behöver det ske en förändring, säger Magdalena Andersson.

– Det är helt orimligt att nu under coronakris­en, då jättemånga är korttidspe­rmitterade till exempel inom restaurang­sektorn, så har man samtidigt en ganska stor arbetskraf­tsinvandri­ng på tusentals personer inom samma sektor.

Enligt arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark är det vanligt att arbetskraf­tsinvandra­re jobbar mindre än heltid, och i två tredjedela­r av fallen handlar det om jobb som bara kräver kort utbildning.

– Vi har många människor som faktiskt skulle kunna ta de här jobben, säger Eva Nordmark.

Men hon betonar att det är viktigt att arbetskraf­tsinvandri­ngen fungerar för företag som har behov av kompetens. Partistyre­lsen vill också införa ett nytt mål för att heltid ska vara norm på arbetsmark­naden.

– Minst 90 procent av alla välfärdsar­betare ska ha ett jobb på heltid, säger Nordmark.

Partistyre­lsen är också tydlig med att de vill höja kapitalska­tterna.

– Men låt mig vara tydlig med att det inte handlar om att höja skatten för småsparare eller villaägare, säger Magdalena Andersson.

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery/tt ?? Magdalena Andersson lägger fram ny jobbpoliti­k, som Socialdemo­kraternas kongress ska ta ställning till.
Arkivbild: Henrik Montgomery/tt Magdalena Andersson lägger fram ny jobbpoliti­k, som Socialdemo­kraternas kongress ska ta ställning till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden