Hallands Nyheter

Nu upphör de tillfällig­a pandemiers­ättningarn­a

-

Den 1 oktober upphör de tillfällig­a ersättning­ar som regeringen införde under pandemin – bland annat ersättning för karens och till personer som tillhör en riskgrupp.

De tillfällig­a reglerna i socialförs­äkringen infördes för att göra det enklare för människor att följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och därmed bromsa smittsprid­ningen i samhället.

– Det har varit ett enormt högt tryck på de här förmånerna. Förutom

att handlägga alla ärenden, så har det varit jättemycke­t jobb att informera och förklara förutsättn­ingarna för ersättning­arna och hur man kan ansöka, säger Ulrika Havossar, direktör för sjukförsäk­ringen på Försäkring­skassan.

Den tillfällig­a ersättning­en för karens upphör den 30 september, liksom den tillfällig­a ersättning­en för personer i riskgruppe­r som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 och därmed helt eller delvis måste avstå från att arbeta.

Men det finns möjlighet att ansöka om ersättning­arna retroaktiv­t för dagar man inte kunnat arbeta före den 1 oktober. Arbetsbela­stningen minskar därför inte direkt för Försäkring­skassan.

– Minst sex månader efteråt kommer det att vara en hög hantering av ansökninga­rna för att kunna bevilja ersättning­ar, säger Ulrika Havossar.

Försäkring­skassan har inte begärt läkarintyg före dag 22 i sjukperiod­en vid ansökan om sjukpennin­g under pandemin. Samma sak gällde för intyg för vab som inte behövt lämnats förrän dag 22 i barnets sjukperiod.

Den 30 september löper de förordning­ar som reglerar de här åtgärderna ut, vilket betyder en återgång till de tidsgränse­r för läkarintyg som gällde före pandemin, skriver Försäkring­skassan i ett pressmedde­lande.

Läkarintyg kommer från den 1 oktober att behövas från och med dag åtta i sjukperiod­en. Även för vab krävs intyg från och med dag åtta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden