Hallands Nyheter

När Lindvallen andades Anfield under tre dagar

Leyton Mckay-ellison är inte nöjd. Liverpool Fc-tränaren använder yviga gester. Han avbryter passningsö­vningen, ställer sig i ringen av spelare och skriker: – Fråga inte efter bollen! Kräv den!

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Platsen är Lindvallen i Tofta. Det är helgen när Liverpool FC kommit på besök med sin akademi. Ester Bengtskog från värdklubbe­n Tofta Gif är en av spelarna i den äldsta gruppen, 14–15 år, som drillas av den energiske Mckay-ellison, en av åtta coacher i huvudträna­re Charlie Common-platts ledarstab.

– Det är lite skillnad mot för våra vanliga träningar, medger Ester Bengtskog som anmälde sig till fotbollssk­olan av nyfikenhet.

– Jag tyckte detta verkade kul. Sen så vill jag ha nya övningar och se andra sätt att spela på och träffa nya kompisar.

Men det blir sällan en lugn stund.

– Ni måste upp med tempot! Och kommunicer­a! Känner ni varandra? Tänk på mig. Jag måste lära mig 17 namn, säger Leyton Mckay-ellison.

En kallar han för ”Manchester”.

– Mina kompisar sa att jag ljög när jag sa att jag hejar på Liverpool. Nu tror han att jag hejar på Manchester

United, förklarar Oskar Gustavmark, även han från Tofta Gif.

Hur var det att ha en fotbollstr­äning på engelska?

– Det var lite svårt att förstå allt, men det gick bra, säger Oskar. Vad är största skillnaden annars?

– Det är högre tempo här. Man får vara med hela tiden.

Hur är det att ha folk här från Liverpool FC på Lindvallen?

– Det är väl kul. Det är coolt att de kommer hit.

Det är mycket fokus på förstatouc­h och bolltempo. Kollektiv träning varvas med individuel­l under passen.

Maxgränsen för antal deltagare är 224 men på grund av pandemin har arrangören valt att stanna vid 120. Trots att det finns en lång kölista. Men skolan lockar inte bara barn från Tofta och närområdet utan även från södra Sverige. Föräldrarn­a följer förstås med.

Dea Hamsic har åkt från Smålandsst­enar. Hon står under ett träd och fryser medan sonen Edvin spelar fotboll.

– Jag är inte så insatt i fotboll. Han har gått och tjatat om det här och till slut ger man med sig, säger Dea Hamsic och huttrar.

En utspark bort står Christoffe­r Carlsson. Falkenberg­s Ff-spelaren följer sina söner Elliot och Kelvin i en yngre grupp spelare. Några meter ifrån hittar vi Arkadiusz Pienkus under en gul Fff-mössa. Han har åkt upp med sonen Elias.

– Jag kollade på nätet. Elias tycker om Liverpool men mitt favoritlag är Juventus, säger Arkadiusz Pienkus.

Att det kostar en del att vara med bekymrar varken Arkadiusz Pienkus eller Dea Hamsic. LFC tar 189 brittiska pund, motsvarand­e 2 250 kronor, för två och en halv dagar, per fotbollsel­ev.

– Det är bättre än att han sitter hemma och spelar Playstatio­n, resonerar Dea Hamsic.

– Min son tycker om fotboll och tränar varje dag. Det är värt att lägga pengar på, och här är tränarna profession­ella. I Falkenberg­s FF är det mest föräldrar, säger Arkadiusz Pienkus.

Skulle man slå ut avgiften på maxgränsen 224 deltagare så håvar Liverpool in drygt en halv miljon kronor per klubbesök. Näst på tur är Gottne i Örnsköldsv­ik, Gimonäs i Umeå och Bergnäset i Luleå. Det blir även ett besök på Åland.

– Inför kommande år står det

klubbar på kö. Det är inte omöjligt att vi kan anordna igen, om de går

i god för oss detta år, säger Tofta Gifs ordförande Andreas Björklund.

För två år sedan var Varbergs Gif värd för samma Liverpool-skola. I fjol var tanken att Tofta skulle hålla i det, men det blev inställt på grund av corona. Så man har verkligen längtat efter den här helgen.

– Det är stort för en liten landsbygds­förening. Det betyder mycket. Framför allt efter situatione­n som varit, att vi kan erbjuda något sådant här, att ungdomar kan komma

i rörelse och lära sig mer om fotboll, säger Björklund.

Det gör även funktionär­er i klubben. Amar Lovic och Jackie Kindblom assisterar Derry Creighton i en av de yngsta grupperna. De får översätta engelsmann­ens instruktio­ner för de barn som inte förstår.

– Man har inte använt engelskan sen gymnasiet. Dialekten är en utmaning men det funkar. Det gäller att hitta en förklaring utan att fastna, säger Amar Lovic.

Han spelar i Toftas a-lag, pluggar till cad-konstruktö­r och jobbar både

på Circle K och Coop Håsten.

– Just nu är jag fotbollssp­elare,

men i framtiden när jag mognat mer, kanske jag blir ledare, för jag är pedagogisk av mig.

Vad tar du med dig härifrån?

– Övningar som är lite mer som lekar. På uppvärmnin­gen till exempel. Det blir inte att du tänker, utan bara att du gör det. Det stärker lagsammanh­ållningen också om du kan dela med dig av ett skratt.

Det är stort för en liten landsbygds­förening. Det betyder mycket.

Andreas Björklund ordförande Tofta Gif

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Förstår ni vad han säger? Amar Lovic (i mitten) och Jackie Kindblom (till vänster) assisterar Derry Creighton och ibland får de även översätt till sjuåringar­na på fotbollsko­lan.
Bild: Annika Karlbom Förstår ni vad han säger? Amar Lovic (i mitten) och Jackie Kindblom (till vänster) assisterar Derry Creighton och ibland får de även översätt till sjuåringar­na på fotbollsko­lan.
 ?? ?? Hård men rättvis. 14–15-åringarna drillades av den energiska tränaren Leyton Mckay-ellison.
Hård men rättvis. 14–15-åringarna drillades av den energiska tränaren Leyton Mckay-ellison.
 ?? ?? Ester Bengtskog lyssnar och tar in tipsen. Hon är med på Liverpools fotbollssk­ola för att lära sig nya övningar, olika sätt att spela på och träffa nya kompisar.
Ester Bengtskog lyssnar och tar in tipsen. Hon är med på Liverpools fotbollssk­ola för att lära sig nya övningar, olika sätt att spela på och träffa nya kompisar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden