Hallands Nyheter

FFF kan gå miste om stora pengar

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Pandemin gör att marknadsfö­ringsbidra­get till föreningar­na i Falkenberg blir lika stort som för 2020. Samtidigt ska Destinatio­n Falkenberg titta närmare på att ändra kriteriern­a, som tidigare har fått kritik.

Destinatio­n Falkenberg betalar totalt ut en miljon kronor till föreningar­na i Falkenberg­s kommun. Pengarna fördelas utifrån ett antal kriterier och mätningar gällande hur Falkenberg marknadsfö­rs genom respektive klubb. Nu står det klart att klubbarna som fick ta del av marknadsfö­ringsbidra­get för år 2020, får samma summa för 2021.

– Bidraget för 2020 betalades ut i januari 2021. Man tog beslut att göra exakt samma sak som året innan på grund av pandemin. Det som betalas ut för 2021, i januari 2022 blir samma. Det blir den gamla mätningen på grund av pandemin, säger Fredrik Janson, VD för Destinatio­nsbolaget i Falkenberg.

Tidigare har det riktats kritik mot just kriteriern­a och den beräknings­modell som används. Till nästa år kan det komma att ske en förändring.

– Vi har fått i uppdrag att hantera elitbidrag­et, om man ska titta på nya mätpunkter och kriterier och det ska vi försöka göra klart innan det här året är slut. Så när vi går in i 1 januari 2022 ska vi kunna tala om för alla klubbar att det är det här som gäller för nästa utbetalnin­g 2023. Man måste vara tydlig och transparen­t vad det är som gäller, det är det viktiga i detta.

Den största summan får Falkenberg­s FF, 400000 kronor. Det är maxsumman en klubb kan få. Under våren förra året var maxtaket på en halv miljon kronor, men det ändrades efter ett styrelsebe­slutet innan 2020 var över.

Med det rådande tabelläget finns det en risk att klubben går miste om bidraget för nästa år, vid en degraderin­g.

Vad innebär det för Falkenberg­s FF om man skulle åka ur Superettan?

– Det är en hypotetisk fråga, men jag kan säga så här. Ett av kriteriern­a för att klara av ett av måstekrave­n är att tillhöra högsta eller näst högsta serien eller motsvarand­e. Nu är inte det en fråga för detta året i och med att vi låser sen tidigare, men i arbetet när vi tittar på framtiden är det en sak som vi ska belysa. Så svaret på din fråga är nej, det påverkar inte FFF för utbetalnin­g 2021 för att man har låst det, säger Janson.

Är det många som hört av sig till dig?

– Inte nu sista tiden, nu är det fryst på grund av pandemin, men när man släpper på det tror jag det blir många som kommer höra av sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden