Hallands Nyheter

Kinesiskt löfte om kolkraften välkomnas

- Tt-reuters

Kinas ledare Xi Jinping har lovat att sluta finansiera kolkraftsb­aserade projekt utomlands. Beskedet, som välkomnas av flera världsaktö­rer, beräknas förhindra utsläpp av hundratals miljoner ton koldioxid årligen.

– Kina kommer att träda fram och stötta utveckling­sländer i att ta fram grön energi med låga koldioxidu­tsläpp och kommer inte att bygga nya kolkraftsd­rivna projekt utomlands, sade ledaren under sitt förinspela­de tal i FN:S generalför­samling på tisdagen, där han också underströk jättenatio­nens fredliga avsikter i det internatio­nella samspelet.

Uttalandet påverkar den planerade expansione­n av kolkraft i länder som Bangladesh, Indonesien, Vietnam och Sydafrika.

Kinesisk finansieri­ng till ett värde av 50 miljarder dollar, motsvarand­e över 434 miljarder kronor, har öronmärkts för 44 kolkraftve­rk utomlands, enligt den amerikansk­a tankesmedj­an Global Energy Monitor (GEM).

Om dessa projekt stoppas kan framtida koldioxidu­tsläpp minska med 200 miljoner ton årligen, enligt GEM.

Att snabba på utfasninge­n av kol är den enskilt viktigaste åtgärden att ta för att hålla 1,5-gradersmål­et från Parisavtal­et inom räckhåll

António Guterres

FN:S generalsek­reterare

Sydkorea och Japan har sedan tidigare lämnat liknande löften om utfasning av kolkraftsp­rojekt utomlands. Enligt USA:S klimatsänd­ebud John Kerry har samtal pågått för att få Kina att ställa sig i ledet.

”Jag gläds över att höra att president Xi tagit detta viktiga beslut”, säger Kerry i ett uttalande.

Alok Sharma, chef för FN:S klimatmöte COP26 i höst, är också positiv till tisdagens besked.

”Det är tydligt vartåt det barkar för kolkraft. Jag välkomnar president Xis åtagande att sluta bygga

kolprojekt utomlands, som varit en viktig samtalspun­kt under mitt besök i Kina”, skriver Sharma, som besökte landet tidigare i september,

på Twitter.

Även FN:S generalsek­reterare António Guterres välkomnar Kinas beslut.

”Att snabba på utfasninge­n av kol är den enskilt viktigaste åtgärden att ta för att hålla 1,5-gradersmål­et från Parisavtal­et inom räckhåll”, skriver han i ett uttalande.

Detaljer kring hur den kinesiska reträtten på den internatio­nella kolkraftsm­arknaden ska gå till var

däremot få under presidente­ns anförande.

Fler än 20 kolkraftsp­rojekt som

finansiera­s av Kina är i byggnadsst­adiet i Sydafrika, Pakistan, Indonesien, Vietnam, Bangladesh, Zimbabwe, Serbien och Förenade Arabemirat­en, enligt siffror från amerikansk­a Bostonuniv­ersitetets center för global utveckling. Ytterligar­e 17 är i planerings­stadiet. Vad Kina planerar att göra med projekt som redan inletts är ännu inte uttalat.

Dessutom har ingenting sagts om Kinas planer för framtida kolkraftve­rk i landet, som står för en stor del av alla koldrivna kraftverk som byggs.

Medan president Xi lovat hård kontroll över de kolkraftve­rk som byggs

i landet mellan år 2021 och 2025 så finns inga planer på att minska den inhemska kolkonsumt­ionen förrän år 2026.

 ?? Bild: Spencer Platt ?? Kinas ledare Xi Jinping (på skärmarna) håller sitt förinspela­de tal i FN:S generalför­samling.
Bild: Spencer Platt Kinas ledare Xi Jinping (på skärmarna) håller sitt förinspela­de tal i FN:S generalför­samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden