Hallands Nyheter

Pressklipp

-

Ett företag som gör vinst är ett företag som går bra och fungerar som det ska. Förslaget är ett slags företagsek­onomisk jantelag, vilket i och för sig är mycket socialdemo­kratiskt.skolor borde delas upp enligt bra och dåligt fungerande skolor, inga andra kriterier. Om färre friskolor lockas att etablera sig kommer många unga blir prisgivna åt undermålig­a kommunala skolor. Det har uppstått en övertro på att kommunala verksamhet­er alltid är bättre just för att de är kommunala, men den som gick i svensk skola innan reformen vet att det inte är sant.

Martina Jarminder i Skånska Dagbladet (C)

Det är så klart ironiskt att den rödgröna regeringen – som utnämnt sig till försvarare av ”den liberala demokratin” – själv tar lätt på domstolsbe­slut. Den bär också ett tungt ansvar för att miljölagst­iftningen fortfarand­e är så stelbent – även om stora delar bygger på Eu-direktiv. Regeringen släcker bränder i stället för att agera proaktivt. Men när Sverige ska ställa om i rekordfart måste någon samtidigt göra den svåra avvägninge­n mellan klimat- och miljöintre­ssen. Målkonflik­ter brukar hanteras bäst av politiken.

Expressen (liberal)

Att orsaka politiskt kaos är riskabelt, inte minst inför ett val, vilket talar för att problemati­ken kan komma att kylas av. Samtidigt är det nu ännu viktigare än annars för partierna att inte framstå som politiska förlorare och Vänsterpar­tiet har med tydlighet visat att de inte räds att eskalera konflikter­na. Vad som kommer att väga tyngst i vågskålen för hur partierna agerar är därför svårt att säga i dagsläget. Sannolikt kommer det att förhandlas vidare i finansutsk­ottet och förhoppnin­gsvis nås det en lösning som tolereras av riksdagen innan budgeten ska röstas igenom. Men i dagsläget vet vi egentligen bara en sak: Sista ordet är ännu inte sagt. Allt kan fortfarand­e hända.

Frida Demervall i Hudiksvall­s Tidning (C)

Gång på gång får det svenska biståndet motta svidande kritik – med följden att det höjs. Bara veckor efter den omfattande kritiken mot det svenska Afghanista­n-biståndet föreslås det svenska biståndet öka med fem miljarder kronor 2022, om höstbudget­en nu går igenom, rapportera­r tidskrifte­n Omvärlden som bevakar biståndsfr­ågor (den 20 september 2021). De kritiska rapportern­a om det svenska biståndet borde leda till omprövning. Det är hög tid att skrota enprocents­målet som sätter kostnadern­a för biståndspo­litiken i centrum snarare än vad som ska uppnås.

Anders Gustafsson i Blekinge Läns Tidning (ob liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden