Hallands Nyheter

Omoget och oansvarigt agerat av opposition­en

Högeroppos­itionens begäran om misstroend­eförklarin­g av justitiemi­nistern är ansvarslös­t och extremt dålig tajming.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 4/6. Avsätta en minister mitt i en Natoansöka­n och mitt i ett krig i Sveriges närområde? Vilka är så korkade att man föreslår det? Förstås Sverigedem­okraterna, men ännu dummare är att den förmodat ”vuxne i rummet”, moderatled­aren Ulf Kristersso­n, utan eftertanke hoppade på. Efter kom Bull – förlåt, jag menar Busch – och höll med. Att den nyvalde liberalpar­tisten Pehrson följde med i flocken var tyvärr att vänta.

Inte att undra på att statsminis­ter Magdalena Andersson gick i taket och berättigat anklagade högeroppos­itionen för oansvarigh­et. Man kan tycka vad man vill om justitiemi­nister Morgan Johansson, och det har funnits många tillfällen att begära misstroend­eförklarin­g under hans snart åtta år långa period som minister. Att göra det just nu, med bara tre månader kvar till valet och i det världspoli­tiska läget är så sanslöst oansvarigt att högeroppos­itionen borde sättas i skamvrån.

Väljarna undrar förstås vad politikern­a håller på med. Att försöka hålla på med regeringso­mbildning så här kort före valet är helt onödigt. Väljarna – till och med journalist­erna verkar det som – är sannolikt trötta på det politiska spelet och behöver inte mer av den varan så kort tid före valet. Nu borde Kristersso­n istället framstått som så statsmanna­mässig som han gjorde för några veckor sedan i samband med Natoansöka­n. I stället faller han för en nyck som de nya kompisarna inom SD triggat i gång. Det är stor risk att Kristersso­n schabblat bort den chans han hade till regeringss­kifte.

Socialdemo­kraternas framgång i opinionsmä­tningarna stressar förstås, men då gäller det att hålla huvudet kallt och inte sälla sig till Elake Måns (SD). Bill och Bull behöver göra rätt någon gång, åtminstone så nära valet.

Kristersso­n försöker kleta sitt misslyckan­de på statsminis­tern och menar att hela regeringen inte behöver avgå, att Magdalena Andersson överreager­at. Det är formellt korrekt, men att tre månader före ett val i ett svårt utrikespol­itiskt läge byta ut ministrar är inte att visa ansvar. Även en opposition behöver ta ansvar.

Som tur var resonerade Centerpart­iet annorlunda, även om inte heller C är förtjusta i Morgan Johanssons insatser.

”Sverige behöver, nu mer än någonsin, ledare som söker samarbete – inte splittring”, skrev Annie Lööf på sociala medier. Tur att det finns någon politiker på den borgerliga sidan som agerar med ansvar i ett svårt säkerhetsp­olitiskt läge.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Justitiemi­nister Morgan Johansson.
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT Justitiemi­nister Morgan Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden