Hallands Nyheter

Elisabeth Falkhaven: Sverige måste fortsätta vara kärnvapenf­ritt

- Elisabeth Falkhaven Riksdagsle­damot (MP)

Nato är ingen ”safe haven”, som en forskare tydligt uttryckte det på ett av alla dessa kunskapsse­minarier jag varit på den senaste tiden. Men nu har Sveriges regering lämnat in en ansökan om att bli medlemmar i denna kärnvapena­llians. Jag antar att ingen har missat det. Och plötsligt nu så handlar så gott som all nyhetsrapp­ortering om Nato. Innan ansökan lämnades in såg vi i princip enbart utsagor från de som med hela sitt hjärta vill att Sverige ska gå med i Nato, där de la ut texten om hur mycket tryggare alla i Sverige skulle vara om vi bara gick med. Men nu börjar vi äntligen få höra om de farhågor som flera av oss i befolkning­en har kring ett Natomedlem­skap och vi ser hur andra länder försöker pressa Sverige till eftergifte­r i frågor som vi som land helt enkelt inte kan gå med på.

Det finns alltså kostnader som inte lyfts i debatten och de flesta av oss har heller aldrig ställt oss frågan själva vad vi som land är beredda att betala. Å andra sidan förekom det ju i princip ingen debatt i samhället innan ansökan var ett faktum, vilket verkligen är en brist. Ett så avgörande beslut som ett Natomedlem­skap är, behöver föregås av en djupgående debatt i samhället!

Sverige har hållit fast vid sin säkerhetsp­olitiska linje i ett par hundra år. Absolut, det säkerhetsp­olitiska läget är mycket förändrat och det måste vi agera utefter, och det gör vi skulle jag vilja påstå. Vi rustar upp totalförsv­aret, det militära försvaret rustas så fort det bara går och med alla till buds stående medel. Det civila försvaret ligger en bra bit bakom fortfarand­e men även det ökar nu takten i sin uppbyggnad. Vi arbetar fram olika samarbetsa­vtal med demokratis­ka länder och vi övar tillsamman­s med många länder och även Nato. Så Sverige vidtar mått och steg i en takt många nog inte trodde var möjligt, för att kunna försvara Sverige, för att alla som bor i Sverige ska kunna känna sig trygga.

En annan kostnad som inte heller resonerade­s om innan ansökan var kärnvapen. En värld med kärnvapen kan aldrig vara en trygg värld.

Ett medlemskap i Nato innebär att Sverige skriver under på att använda kärnvapen som hot och som en del i en försvarsst­rategi.

"

Vi ser hur andra länder försöker pressa Sverige till eftergifte­r.

Miljöparti­et vill att Sverige ska fortsätta arbeta för global nedrustnin­g av kärnvapen. Ett vapen som vi vet är ett existentie­llt hot mot mänsklighe­ten. Sverige ska vara en kärnvapenf­ri nation, med lagstiftni­ng som säkrar detta över tid. Sverige bör därför omedelbart anta en nationell lagstiftni­ng som förbjuder införsel av kärnvapen i Sverige både i freds- och krigstid. Det ska gälla all form av införsel. Det skulle stärka säkerheten i den skandinavi­ska regionen och skapa en gemensam avspänning, men också vara solidarisk mot våra grannlände­r som redan har liknande regelverk.

Sverige måste fortsatt driva en självständ­ig utrikespol­itik, stå upp för demokrati och mänskliga rättighete­r och försvara folkrätten även om auktoritär­a stater utövar påtrycknin­gar. Vad blir det annars för värld?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden