Hallands Nyheter

Tillsamman­s tar vi stegen mot ett hållbart Halland

”Förlusten av biologisk mångfald är en pågående kris, inte bara i bara i Amazonas regnskogar och Australien­s korallrev, utan i allra högsta grad även i Halland”, skriver Brittis Benzler, landshövdi­ng och Jörgen Peters, länsråd.

- Brittis Benzler landshövdi­ng Jörgen Peters länsråd

Miljö. Den 5 juni firas Världsmilj­ödagen och temat är Only One Earth – En enda jord. En viktig dag för att öka kunskapen om och mobilisera handlingsk­raft kring aktuella miljöfrågo­r. Det är också en dag där vi kan reflektera över vad vi skulle göra om jorden inte längre fungerade på det fantastisk­a sätt som den gör.

Sedan Världsmilj­ödagen instiftade­s för 50 år sedan har mycket hänt i vår omvärld som ger avtryck i utveckling­en på miljöområd­et. På senare tid har vi också hanterat akuta kriser som coronapand­emin. En hantering som visar att vi

kan agera snabbt och handlingsk­raftigt när det behövs. Vi behöver se även klimatförä­ndringarna och förlusten av biologisk mångfald som kriser. Kriser som vi behöver agera på även om de har ett långsammar­e förlopp.

Vi på Länsstyrel­sen vill bidra med kunskap och genom att samla länets miljöaktör­er

Förlusten av biologisk mångfald är en pågående kris, inte bara i bara i Amazonas regnskogar och Australien­s korallrev, utan i allra högsta grad även i Halland. 16 procent av de rödlistade arter som någonsin varit bofasta i Hallands län är numera är borta från vårt län. Det konstatera­s i rapporten ”Tillstånd och trender för arter och deras livsmiljöe­r” från SLU Artdataban­ken. Och det finns fler arter som ligger på gränsen – arter som finns i våra vattendrag, längs våra kuster och i våra odlingslan­dskap och skogar.

Precis som det behöver mobilisera­s på global och nationell nivå så behöver vi mobilisera här i Halland. Omställnin­gen till ett hållbart samhälle behöver gå fortare. Vi på Länsstyrel­sen vill bidra med kunskap och genom att samla länets miljöaktör­er. För att vi ska kunna lära av varandra och få till stånd de miljöåtgär­der som krävs behöver vi arbeta tillsamman­s.

Den som äger mark kan göra både stort och smått för att hjälpa våra växt- och djurarter. Kommuner, myndighete­r och ideella organisati­oner kan och bör ta mera övergripan­de initiativ.

Redan idag tas det massor av små steg i Halland som gynnar den biologiska mångfalden. Vi ser till exempel att kommunerna jobbar allt tydligare med att anpassa skötseln av den tätortsnär­a naturen för att gynna den biologiska mångfalden. Våtmarker anläggs och skogsbruka­re lämnar högstubbar och evighetstr­äd.

Förlusten av biologisk mångfald sker inte som en stor omvälvande miljökatas­trof. Det är ingen katastrof som sker över en natt, utan en liten bit i taget. Ett ständigt naggande i kanten på naturmiljö­erna tills livsmiljön inte räcker till för djur och växter. En utveckling vi behöver vända.

Alla kan bidra i arbetet för biologisk mångfald och klimatomst­ällning i Halland och alla krafter behövs om vi ska klara målen till 2030!

 ?? ARKIVBILDE­R: KENNY HJÄLTE/ CHRISTIAN FLODIN ?? ”Det är ingen katastrof som sker över en natt, utan en liten bit i taget”, skriver Brittis Benzler, landshövdi­ng och Jörgen Peters, länsråd.
ARKIVBILDE­R: KENNY HJÄLTE/ CHRISTIAN FLODIN ”Det är ingen katastrof som sker över en natt, utan en liten bit i taget”, skriver Brittis Benzler, landshövdi­ng och Jörgen Peters, länsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden