Hallands Nyheter

Skapa ett naturreser­vat i Nedregårde­n-storens i Träslöv

Byggande av bostäder är av underordna­d betydelse i förhålland­e till att bibehålla höga naturvärde­n och värdefull jordbruksm­ark, skriver Carina Torstensdo­tter Johansson (VP).

- Carina Torstensdo­tter Johansson (VP)

Varberg. Varbergs kommun håller på att planera nya bostadsomr­åden i Östra Träslöv på båda sidor av Träslövsvä­gen.

Nedregårde­n – Storens är ett område som kommunen 2005 via konsultfir­ma lät analysera dess natur- och friluftsvä­rden samt ta fram förslag till skötselpla­n. Rapporten bedömer naturvärde­n i området i sin helhet som ett regionalt värdefullt naturområd­e. Området bedöms ha mycket höga naturvärde­n i naturvårds­programmet

samt delområden som är av högsta värde enligt länsstyrel­sens ängsoch hagmarksin­ventering. Värdefull ängsflora finns dokumenter­ad i ”Träslövs flora” samt noterades vid de egna fältbesöke­n. De vägar och stigar som korsar området används flitigt för närrekreat­ion. Området gränsar till Skultagård­ens ridanläggn­ing och stora delar av området utnyttjas som betesmarke­r för hästar. På området finns också fornlämnin­gar och historiska platser.

Naturskydd­sföreninge­n: ”Nedregårde­n i Träslöv uppvisar ett småskaligt kulturpåve­rkat jordbruksl­andskap i miniatyr. Ädelskogsl­övdungar, ogödslade betesmarke­r, fuktängar, dammar och alkärr.

Av den anledninge­n är fauna och floran imponerand­e bred med flera rödlistade arter. Hålbyggare som entita och mindre hackspett (båda rödlistade) men också flugsnappa­re, nötväcka, större hackspett och gröngöling. Den ovanliga göktytan finns också här. Man kan också nämna näktergal, stenknäck, steglits, härmsångar­e och buskskvätt­a. Vid dammarna finner man knölsvan, rörhöna, smådopping, kärrsångar­e mm. Insektsfau­nan är mycket stor med flera humle- och biarter. Fjärilar som tosteblåvi­nge, kartfjäril, makaonfjär­il mm är regelbunde­n. Blå kejsartrol­lslända, skalbaggar, blomflugor med mera är i många arter represente­rade. På de ogödslade betesmarke­rna ses slåttergub­be, svinrot, nattviol mm. I de fuktigare partierna granspira, fläcknyckl­ar mm Samtliga svenska ädellövträ­d, förutom avenbok, växer här. Den viktiga tillgången på död ved bidrar till överflödet. Alltså, ett biologiskt eldorado”.

Även Varbergs kommun är medvetna om områdets betydelse med höga naturvärde­n varav en del är av riksintres­se, vilket kan medföra restriktio­ner för bebyggelse.

Varbergspa­rtiet anser att vi ska och måste skydda områden i Varbergs kommun med höga naturvärde­n i form av reservat via kommun/länsstyrel­se. Det är vi skyldiga både nutida invånare och kommande generation­er. Byggande av bostäder är av underordna­d betydelse i förhålland­e till att bibehålla höga naturvärde­n och värdefull jordbruksm­ark.

 ?? ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG ?? Entita är en av de rödlistade arter som finns i Nedregårde­nstorens, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: HASSE HOLMBERG Entita är en av de rödlistade arter som finns i Nedregårde­nstorens, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden