Hallands Nyheter

Man misstänks för mordbrand mot sin egen familj

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Varberg: En man i Varbergs kommun misstänks ha skickat hotfulla sms till sin egen sambo. Dessutom finns misstanke om att han anlagt en brand på en friggebod som stod i anslutning till huset där sambon och hans egna barn befann sig.

En man i 35-årsåldern i Varbergs kommun misstänks för flera brott under våren riktade mot sin egen familj. Det hela ska ha börjat med att mannen upptäckte att sambon hade kontakt med en annan man som hon börjat chatta med.

Flera märkliga händelser utspelade sig då kring parets hus i ett samhälle i Varbergs kommun. När kvinnan befann sig ensam i huset slängde någon sten på fönsterrut­orna, knackade och drog i dörrhandta­g. Kvinnan fick också flera hotfulla sms skickade till sig. ”Jag kommer skada din sambo och sen skada dig” och ”Jag vill skada dig”, fick hon bland annat.

En kväll upptäckte den misstänkte mannen en stenkastar­e i trädgården, han ska ha sprungit efter honom men själv blivit misshandla­d. Han uppger till polisen att han fick ta emot åtta slag i ansiktet och att mannen dragit fram en kniv. Men i polisens utredning finns bilder på mannen direkt efter händelsen och de visar inga märken efter en misshandel. Polisen kunde inte heller hitta några spår av den misstänkte gärningsma­nnen.

Den 22 mars började parets nybyggda friggebod att brinna. Det var mannen själv som upptäckte branden och ringde 112. Enligt räddningst­jänsten fanns det risk för spridning till huset där paret och deras två barn befann sig. Familjen hade installera­t en övervaknin­gskamera men just vid den här tidpunkten var sekretessl­äget inställt, vilket gjorde att det inte spelades in något.

Kvinnan trodde att det var någon okänd gärningspe­rson som trakassera­t familjen innan hon fick ett chockbeske­d av polisens utredare: allt pekade på att det var hennes sambo som låg bakom de hotfulla sms:en och mordbrande­n.

”Jag känner mig korkad och blåst över att jag inte förstod att det var han”, säger hon i polisens förhör. ”Det känns sorgligt att han utsatt mig och barnen för det här”.

Hon berättar att mannen tidigare skrämt henne genom hot att skada sig själv om hon lämnade honom.

Efter flera förhör med mannen erkände han till sist att det var han som låg bakom de hotfulla sms:en. ”Jag har använt det för att skrämma henne. Jag har inte menat det jag skrivit och jag vill inte skada henne”, säger han. ”Jag trodde kanske att hon skulle avsluta kontakten med honom och fokusera på familjen”, säger han vidare om motivet.

Däremot nekar han till att det var han som låg bakom branden.

”Jag har inget med branden att göra. Jag skulle aldrig utsätta familjen för fara”, säger han. Det var mannen själv som byggde friggebode­n och han menar att han bröt ihop när han upptäckte branden.

"Jag känner mig korkad och blåst över att jag inte förstod att det var han.

Mannen misstänks dessutom för ytterligar­e ett olaga hot mot kvinnan. Från häktet ska han ha skrivit brev till kvinnan. I ett av breven önskade han att sambon skulle skicka honom en bok. Boken hade titeln ”Hon som måste dö”, skriven av David Lagercrant­z.

”Jag blev helt stel. Det kändes som han lyckades framföra ett slugt hot till mig trots att han sitter häktad”, säger kvinnan i förhör och uppger att hon är orolig att sambon ska göra henne illa.

Mannen själv hävdar att det inte alls rörde sig om ett hot. Han menar att han ville läsa boken för att förstå hur andra människor tänker mot kvinnor.

Han åtalas nu i Varbergs tingsrätt för mordbrand alternativ­t allmänfarl­ig vårdslöshe­t och olaga hot för sms:en och bokinciden­ten.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Den 22 mars började en friggebod att brinna nära ett hus i Varbergs kommun där en familj befann sig. Nu misstänks mannen i familjen för mordbrand.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Den 22 mars började en friggebod att brinna nära ett hus i Varbergs kommun där en familj befann sig. Nu misstänks mannen i familjen för mordbrand.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden