Hallands Nyheter

Inköpsrund­a för Västerport­s markarbete­n avbruten

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Västerport: I slutet av april avslutades upphandlin­gen av markarbete­na i Västerport men nu har hela processen avbrutits. Anledninge­n är domen i mark- och miljödomst­olen som upphävde detaljplan­en.

Innan Västerport­s första etapp kan byggas måste marken höjas, ledningar dras, kajen förstärkas och ny mark anläggas där det i dag är hamnbassän­g. De här markarbete­na ska kommunen låta något företag göra. Vilket skulle avgöras i en upphandlin­g som sattes i gång strax före jul.

Anbuden skulle vara inne den 14 april men flera företag bad om förlängd upphandlin­gstid, vilket godkändes av kommunen som satte nytt finaldatum till den 29 april.

Upphandlin­gen omgärdas av sekretess så hur många anbud och hur mycket pengar det rör sig om kan kommunen inte svara på. Projektled­aren för markarbete­na, Jonas Petersson, säger att ”några” anbud kom in. Fler än ett alltså.

Men den 6 maj kom domen i mark- och miljödomst­olen som upphävde detaljplan­en för Västerport­s första etapp. Då avbröts upphandlin­gen.

– Det beslutet ändrar ju förutsättn­ingarna för projektet och därför har vi avbrutit upphandlin­gen. I och med att den är avbruten går den inte att återuppta. Vi får göra en ny upphandlin­g när det blir aktuellt, säger Jonas Petersson.

Vad sade företagen när de fick besked att det inte blir något bygge här och nu?

– De har sagt att de tycker det är tråkigt besked, men i övrigt har de inte yttrat sig. Det är väl luttrade entreprenö­rer som har varit med förr. Det hör inte till vanlighete­rna att man avbryter en upphandlin­g, men det förekommer.

Skulle den juridiska processen landa i att detaljplan­en vinner laga kraft kan upphandlin­gen göras om utifrån aktuellt material. Skulle kommunen behöva göra en ny detaljplan krävs ett omtag på vilka tjänster som ska köpas in.

– Skulle vi behöva göra en ny detaljplan kan det bli diskussion­er om exempelvis marknivåer – att marken ska höjas mer, eller exempelvis att kvartersst­rukturen och gatorna ska se annorlunda ut. Då behöver ledningsst­råken till viss eller stor del projektera­s om. Det är svårt att veta i dagsläget. Men oavsett har vi en stor kunskap utifrån det arbete vi gjort. Vi skulle inte behöva göra om undersökni­ngarna. Det skulle inte behöva bli att gå tillbaka till ruta ett, säger Jonas Pettersson.

Kommunen startade upphandlin­gen utan att ha en lagakraftv­unnnen detaljplan. HN frågade om riskerna med det i höstas och då motiverade­s upphandlin­gen med att man ville hålla tempo i projektet.

 ?? BILD: REBECKA KVINT ?? Detaljplan­en för Västerport­s första etapp är upphävd och det sätter stopp för kommunens planer om att bygga den nya stadsdelen. Men kommunen har överklagat domen.
BILD: REBECKA KVINT Detaljplan­en för Västerport­s första etapp är upphävd och det sätter stopp för kommunens planer om att bygga den nya stadsdelen. Men kommunen har överklagat domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden