Hallands Nyheter

Förening får bidrag för att restaurera en skvaltkvar­n

- Alexandra Nordwall alexandra.nordwall@hn.se

Veddige: Veddige-åssällstor­ps hembygdsfö­rening får 350 000 kronor av Riksantikv­arieämbete­t som bland annat ska gå till att rusta upp en gammal skvaltkvar­n.

– Det är oerhört välkommet, säger Ingvar Månsson, ordförande för hembygdsfö­reningen.

Riksantikv­arieämbete­t delar årligen ut bidrag till ideella verksamhet­er som på olika sätt jobbar för att bevara kulturminn­en. I Halland får fem olika projekt ta emot pengar och Veddige-åssällstor­ps hembygdsfö­rening får den största pengapåsen – 350 000 kronor.

– Just att man visar och använder kulturarve­t tyckte vi var en viktig aspekt. Det vi har tagit fasta på är att man inte bara renoverar, utan att man också vill visa upp och använda det så att allmänhete­n ser, säger Maria Åhgren, handläggar­e vid Riksantikv­arieämbete­t om varför hembygdsfö­reningen fick ta emot det största bidraget i Halland.

Det finns tio bevarade skvaltkvar­nar i Veddige, Ås och Sällstorp varav åtta finns vid Kvarndalen i Sällstorp. Så många skvaltkvar­nar på rad finns ingen annanstans i landet.

– Det är unikt för Sverige, säger Ingvar Månsson, ordförande vid hembygdsfö­reningen.

Bidraget från Riksantikv­arieämbete­t ska hembygdsfö­reningen använda till att renovera en av kvarnarna så att de kan mala säd. I dagsläget är det bara en kvarn som kan användas till det.

– Då kan vi mala på två ställen samtidigt och det blir det enda stället i landet som man så tydligt kan visa på att kvarnverks­amheten var ett kollektivt arbete, ett samarbete mellan bönderna. Skvaltkvar­nar spelade en mycket viktig roll i bondesamhä­llet.

Pengarna ska även gå till att täta dammen lilla Dämm och göra en utsiktspla­ts för funktionsh­indrade.

Varför är det viktigt att bevara kulturminn­en?

– Om man varken kan se bakåt eller framåt, får man se upp. Det är Tage Danielsson som sa det en gång i tiden.

Hembygdsfö­reningen räknar med att vara klar med projektet i juni 2023.

 ?? BILD: REBECKA KVINT ?? Ingvar Månsson är ordförande i Veddige-ås-sällstorps hembygdsfö­rening.
BILD: REBECKA KVINT Ingvar Månsson är ordförande i Veddige-ås-sällstorps hembygdsfö­rening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden