Hallands Nyheter

Hyran på Ocean dubblas i nytt avtal

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se 010-471 52 67

BILD: DICK GILLBERG/ARKIV

Falkenberg: Falkenberg förnyar tomträttsa­vtalet på Ocean och gör en rejäl höjning av hyran. Tomträttsä­garen Göran Nergården från Västkustst­ugan kommentera­r beslutet.

Falkenberg­s kommun äger marken under det populära hotellet på Skrea strand, men Västkustst­ugans Göran Nergården äger tomträtten via företaget Skreabaden kommanditb­olag.

Senaste gången hyran höjdes för fastighete­n var det från 65 000 kronor till 104 000 kronor år 2011. En höjning på 39 000 kronor.

Nu, drygt tio år senare, höjs hyran från 104 000 kronor till 200 000 kronor per år. Alltså en höjning på nära 100 000 kronor.

Jag tycker väl att det är okej med priset ändå. Jag har accepterat det.

– Det är en väldigt stor höjning. Men sen har det legat några år oförändrat så man får kanske se det så. Detta ska ju gälla en längre tid också, säger Göran Nergården.

Är ni nöjda?

– Man vill ju alltid att det ska vara billigare men det är inte så mycket man kan göra åt det. Jag tycker väl att det är okej med priset ändå. Jag har accepterat det.

Påverkar detta avtalet ni har med Ocean på något sätt?

– Nej, inte alls. Det gör det inte, säger Nergården.

Alex Pettersson är markförval­tare vid Falkenberg­s kommun och har handlagt ärendet. Han berättar att de gör en värdering av marken och följer rättspraxi­s för hur mycket ränta som ska ligga till grund för höjningen.

Att hyran, eller avgälden, ökat med det dubbla beror på att området blivit mer attraktivt på marknaden.

– Avgälden sätts efter nuvarande marknadslä­ge egentligen och höjningen här speglar skillnaden mellan nuläget idag och för tio år sedan, säger Axel Pettersson och fortsätter:

– Vi har haft en bra dialog och ett bra samarbete med den andra parten.

 ?? ?? Göran Nergården.
Göran Nergården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden