Hallands Nyheter

Golfklubb bygger solcellspa­rk på banan

- Cecilia Cromnow cecilila.cromnow@hn.se

Falkenberg: Klubbhus, restaurang och bevattning kostar mycket energi. Därför satsar Björnhults golf AB på en solcellspa­rk för att bli till hälften självförsö­rjande på el. – Det ligger i tiden det här med solenergi, säger Anders Ahlström, som är en av delägarna.

Björnhults golf ska sätta upp 200 solpaneler på sin golfbana. Anläggning­en blir 1 300 kvadratmet­er stor och kommer stå på en sorts mellanyta med högt gräs som inte används av golfspelar­na på klubben.

– Vi behöver energi i det här landet och om vi nu har icke produktiv mark, så känns det bra att använda det till något bättre, säger Anders Ahlström.

Det som genererar stora energikost­nader för Björnhults golf är att driva pumpanlägg­ningen för bevattning­en och att hålla klubbhuset med restaurang uppvärmt och ventilerat. Det brukar dra runt 180 000 kilowattim­mar per år. Med den nya solcellsin­vesteringe­n räknar de med att bli till hälften självförsö­rjande på elen de producerar.

– Jag hoppas att det blir en vinst både ekonomiskt och miljömässi­gt, säger Anders Ahlström.

Som markägare har de har blivit kontaktade av flera företag som vill arrendera mark för att producera el till försäljnin­g. Men det har inte varit aktuellt att teckna avtal med någon av dem.

Företagen som hör av sig vill bygga mycket större anläggning­ar än vad som finns plats för på golfbanans mellanytor. Björnhults golf driver även jordbruk, men vill inte ha solpaneler på mark som går att odla mat på.

I stället bestämde de sig för att sätta upp en egen anläggning och producera el för husbehov.

– Det ligger i tiden det här med solenergi, så enkelt är det, säger Anders Ahlström.

Eftersom de bygger sin anläggning på en golfbana var de tvungna att söka bygglov. Kommunen var positiva till initiative­t och gav dem grönt ljus.

Golfbanans mellanytor används på flera sätt redan i dag. Förra året anlade Björnhults golf en blomsterän­g på en av ytorna. Det blev både vackert och bra för den biologiska mångfalden. Solpaneler­na blir kanske inte lika vackra.

– Det är inte en förskönand­e åtgärd att ha massa svarta grejer som

BILD: CECILIA CROMNOW står som en vägg här, säger Anders Ahlström.

Men så pekar han på vindkraftv­erken lägre bort och säger att de upplevdes som störande från början, men att de nu ter sig som ett helt naturligt inslag i landskapet.

– Vi är enkla vi människor, vi vänjer oss fort vid hur det ser ut.

 ?? ?? Måns Torstensso­n och Anders Ahlström som är delägare i Björnhults golf AB visar var den nya solcellspa­rken ska byggas.
Måns Torstensso­n och Anders Ahlström som är delägare i Björnhults golf AB visar var den nya solcellspa­rken ska byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden