Hallands Nyheter

Traditions­enligt firande av nationalda­gen tillbaka

- Magnus Johansson

Halland: Som följd av coronapand­emin har det traditions­enliga nationalda­gsfirandet uteblivit de senaste två åren i såväl Varberg som Falkenberg. Men i år kommer det festliga arrangeman­get tillbaka till respektive kommun.

Två år i följd har det sedvanliga firandet av nationalda­gen antingen ställts in eller ersatts med en digital upplaga. Men nu är väntan över för varbergarn­a och falkenberg­arna.

För i år kommer kommunerna återgå till ett mer traditione­llt firande av nationalda­gen.

– Äntligen, det känns fantastisk­t att kunna få till det här, säger Anna Reinhardt, Varbergs kommuns kultur- och fritidsche­f.

– Det är viktigt att få fira vårt land och att få göra det i gemenskap med andra, vilket kanske är ännu viktigare just i år då vi varit utan det ett tag.

I Varberg kommer merparten av firandet att ta plats i Societetsp­arken där det bjuds på musik, dans, prisutdeln­ing samt högtidstal av prisbelönt­a författare­n och scenpoeten Olivia Bergdahl.

– Det ska bli jättespänn­ande, det är ett digert schema, menar Anna Reinhardt.

Är det något särskilt du ser fram emot?

– Det är svårt att plocka ett russin ur kakan, jag tycker snarare att det är helheten som gör det. Min förhoppnin­g

BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV är att många kommer och att vi får se ett arrangeman­g som speglar samhället.

Falkenberg­s kulturchef Ulrika Odénius är likaså upprymd över att det i år blir ett mer traditione­llt firande.

– Jag har aldrig varit med om ett normalt nationalda­gsfirande i Falkenberg, så detta blir mitt första.

Det ska bli fantastisk­t roligt, och då jag förstått att det tidigare har varit stor uppslutnin­g hoppas jag att folk hittar tillbaka i år, säger hon.

I Falkenberg kommer firandet framför allt att ta plats i och utanför Falkhallen, där bland annat olika lokala profiler kommer att uppträda.

– Det ska bli jätterolig­t att få se alla kulturpers­onligheter som jag hört talas om men ännu inte har sett. Såsom Blåsorkest­ern och Manskören, eller Anna Carlsson som ska vara konferenci­er. Det ser jag verkligen framemot.

För Ulrika Odénius är det viktigt att högtider som nationalda­gen uppskattas.

– Vi har inte den traditione­n i Sverige som finns i vissa andra länder där man går man ur huse på nationalda­gen, även om det har lyft på olika sätt sedan det blev en allmän helgdag.

– Jag tycker att man ska ta alla möjlighete­r att fira och göra arrangeman­g kring högtidliga dagar. Alla positiva traditione­r är värda att bevara, avslutar hon.

 ?? ?? I år blir det återigen ett mer traditione­llt nationalda­gsfirande i både Varberg och Falkenberg. Med andra ord blir det en blandning av aktivitete­r, uppträdand­en och prisutdeln­ingar.
I år blir det återigen ett mer traditione­llt nationalda­gsfirande i både Varberg och Falkenberg. Med andra ord blir det en blandning av aktivitete­r, uppträdand­en och prisutdeln­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden