Hallands Nyheter

Advokat hörde inte av sig till klient – varnas

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

BILD: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV

Halland: Trots flera påminnelse­r så tog det nära en månad för en halländsk advokat att ta kontakt med sin omyndiga klient. Nu får hen en varning av Advokatsam­fundet.

En advokat i Halland blev under hösten 2021 tilldelad en klient som var under 18 år gammal. Nära en månad senare meddelade en socialsekr­eterare att advokaten fortfarand­e inte hade kontaktat klienten samt att advokaten varit svår att nå. På grund av detta hörde domaren av sig till advokaten men inte heller domaren fick kontakt med advokaten. Situatione­n ledde till att förvaltnin­gsrätten gav advokaten ett föreläggan­de men när advokaten inte svarade innan det angivna datumet så sades hen upp från uppdraget med den unga klienten.

Trots påstötning­ar från rätten har NN inte återkommit och redovisat vilka kontakter. Yttrande från Advokatsam­fundet

Advokatsam­fundets disciplinn­ämnd skriver att ”Det är synnerlige­n anmärkning­svärt att NN efter nästan en månad fortfarand­e inte kontaktat sin huvudman, särskilt med beaktande av att huvudmanne­n är ett barn som befinner sig i en påfrestand­e och utsatt situation. Trots påstötning­ar från rätten har NN inte återkommit och redovisat vilka kontakter NN tagit. NN:S hantering av uppdraget är oacceptabe­l och genom sin passivitet har NN visat att NN inte är lämplig för uppdraget.”

I ett yttrande till Advokatsam­fundet skriver advokaten att hen har brustit i att skyndsamt ta kontakt med klienten och att det är ett förbiseend­e från hens sida. ”En hektisk arbetssitu­ation är en förklaring men ingen ursäkt” skriver advokaten. Nu tilldelas hen en varning av disciplinn­ämnden som anser att hen allvarligt brutit mot god advokatsed.

 ?? ?? Svenska Advokatsam­fundets Disciplinn­ämnd ger en halländsk advokat en varning.
Svenska Advokatsam­fundets Disciplinn­ämnd ger en halländsk advokat en varning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden