Hallands Nyheter

Fotgängare kan inte ta sig till Stenas terminal

- Tobias Stjernkvis­t

Halland: Ingela Olsson och hennes väninna hade planerat en resa till Århus via Grenå. Konstmuseu­m stod på schemat och hotell var ordnat. Men när Ingela skulle boka båtresan från Halmstad med Stena Line tog det stopp.

– Vi fick ju avboka allt och ställa in resan, säger Ingela Olsson.

Enligt hemsidan var det fullbokat. Men det var inte fullbokat, utan passagerar­e utan fordon måste anlända till färjan med Stena Lines buss, och den går inte året runt.

– Vi skulle vara iväg mellan den 7 och den 10 juni och vid den tiden så går det ingen buss till färjetermi­nalen, den går bara under högsäsong, säger Ingela Olsson.

Ingela berättar att hon mejlade kundservic­e som svarade att de av säkerhetss­käl inte kan ha fotgängare i hamnen. När bussen inte går måste man ha med sig ett fordon, och det räcker med en cykel.

– Men det verkar ologiskt, för om man kommer dit med en cykel så är man ju fortfarand­e fotgängare fast att man har en liten cykel med sig. Det känns inte som att det är bättre än att gå till fots, berättar Ingela Olsson.

Julia Kronberg, som är regional travel manager hos Stena Line, bekräftar uppgiftern­a.

– I Halmstad valde vi att inte ha en passagerar­terminal. Utan vi har löst fotpassage­rare på så sätt att vi har en buss som går från Halmstad central ner till hamnen.

Bussen startar för säsongen den 15 juni och fortsätter högsäsonge­n ute. Bussen gick senast under påsken.

– Bussen har vi i gång periodvis under året för att möta efterfråga­n. När vi inte har den i gång så är det för att vi inte har en tillräckli­g efterfråga­n. Det är såklart alltid tråkigt när vi har passagerar­e som hade velat åka. Men det blir ohållbart om vi kör en nästintill tom buss, berättar Julia Kronberg.

Kronberg bekräftar även att gående på kajen ses som en säkerhetsr­isk.

– Att ha gående människor på en kaj, de går lite långsammar­e och har kanske med sig resväskor, det skulle vara alldeles för farligt. Det är en ren säkerhetså­tgärd, säger Julia Kronberg.

Även cyklister är oskyddade trafikante­r, men trots detta är det fritt fram att cykla på kajen till färjan.

– Cykel anses vara ett fordon och vi har öppet för alla fordon på alla våra linjer. En cykel kan ju nästan komma upp i samma hastighet som en bil på de här körbanorna men

BILD: JARI VÄLITALO/ARKIV

det gör ju knappast fotgängare, säger Julia Kronberg.

Ingela Olsson bor inte längre i Halmstad och kan inte cykla till färjan. Hon och väninnan har avbokat hotellet och gett upp hoppet om att åka till Århus. I stället väntar några kortare resor till Skåne i sommar.

– Eventuellt tar vi en tur till Louisiana i Helsingör, från Helsingbor­g kan vi säkert ta färjan över, säger Ingela Olsson och skrattar.

 ?? ?? Stena Nautica går mellan Halmstad och Grenå.
Stena Nautica går mellan Halmstad och Grenå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden