Hallands Nyheter

Misstroend­et saknar stöd – men vilde kan avgöra

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt Micke Larsson/tt Jens Bornemann/tt

Centern stödjer inte SD:S misstroend­eförklarin­g mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S). Därmed kan han sannolikt sitta kvar.

Men en politiskt vilde i riksdagen är en osäkerhets­faktor.

C-ledaren Annie Lööf gav beskedet på Instagram på fredagsmor­gonen. Där skriver hon att C helt står bakom den kritik riksdagens konstituti­onsutskott (KU), riktat mot justitiemi­nistern.

”Men det är inte av en sådan art att det motiverar ett misstroend­e”, skriver Lööf.

Hon betonar att Sverige inte vinner på att opposition­spartier eller regeringen sätter regeringsm­akten på spel i detta osäkra omvärldslä­ge.

C-ledaren varnar för att Sverige befinner sig i ett mycket känsligt säkerhetsp­olitiskt läge, mitt under en Nato-process och i en tid med en alarmerand­e våldsspira­l med dödligt gängvåld.

”Det är allvar nu. Nu krävs samling och handling”, skriver Lööf.

Frågan är om någon enskild riksdagsle­damot i C kan tänkas bryta partilinje­n och därmed fälla Morgan Johansson.

– Ytterst är det ju upp till den enskilda ledamoten, men det här var ett enigt beslut på vår riksdagsgr­upp, säger gruppledar­en Anders W Jonsson till TT.

Beskedet välkomnas av statsminis­ter Magdalena Andersson (S).

– Återigen visar Annie Lööf ett väldigt stort ansvarstag­ande för Sverige, säger hon vid en pressträff i Göteborg.

– Men med det sagt är det inte säkert hur ett misstroend­evotum skulle sluta i riksdagen.

Även Morgan Johansson verkar andas ut lite.

– Det var ett välkommet besked från Centerpart­iet, säger han.

Sverigedem­okraterna (SD) begärde i går att riksdagen ska pröva förtroende­t för justitiemi­nistern. Det görs på tisdag. Orsaken är bland annat KU:S kritik mot ministern, men också att SD anser att Johansson inte klarar sitt jobb.

Moderatern­a (M), Kristdemok­raterna (KD) och Liberalern­a (L) har meddelat att de stödjer SD:S misstroend­eförklarin­g. De har tillsamman­s 174 röster i riksdagen, inräknat en avhoppare från SD som sagt att han kommer att rösta för misstroend­e.

Det behövs minst en ledamot till för att fälla Morgan Johansson.

Socialdemo­kraterna (S), Centern (C), Vänsterpar­tiet (V) och Miljöparti­et (MP) stödjer inte misstroend­eförklarin­gen.

– Vi är inte beredda att delta i Sve

MP:S språkrör rigedemokr­aternas oseriösa spel, säger MP:S språkrör Per Bolund.

Om alla riksdagsle­damöter håller sig till sina partiers linje, avgörs Morgan Johanssons öde med en enda röst. Den rösten tillhör den tidigare vänsterpar­tisten, numera politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Kakabaveh uppgav i torsdags att hennes röst avgörs av om S håller fast vid det ”avtal” som S tecknade med henne för att hon skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminis­ter i november förra året.

”Avtalet” är ett gemensamt uttalande med Socialdemo­kraternas partisekre­terare Tobias Baudin. I uttalandet lovar S att fördjupa sitt samarbete med det kurdiska partiet PYD i Självstyre­t i norra Syrien.

Kakabaveh säger i dag till Ekot att hon har kontakter med S för att klargöra en del saker i avtalet. Samtidigt säger hon att det inte är jätteläge för en regeringsk­ris just nu.

Statsminis­ter Magdalena Andersson sade i går att hela regeringen avgår om justitiemi­nister röstas bort.

Det ställnings­tagandet står fast.

BILD: STINA STJERNKVIS­T

” Vi är inte beredda att delta i Sverigedem­okraternas oseriösa spel Per Bolund

Andersson ser en eventuell misstroend­eförklarin­g mot justitiemi­nistern som ”i praktiken” ett misstroend­e mot hela regeringen.

På TT:S fråga om Andersson inte höjer insatsen i det politiska spelet med att hela regeringen ska avgå svarar hon:

– Det är inget spel. Det är det som skiljer min inställnin­g mot högeroppos­itionens. Vi kan inte ägna oss åt politiskt spel nu, det här är på riktigt.

MP:S språkrör har ”stor förståelse” för Anderssons inställnin­g.

– Man kan inte sitta som statsminis­ter och se opposition­en plocka eventuellt minister efter minister ur ens regering, säger Per Bolund.

 ?? ?? Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan fälla regeringen. Arkivbild.
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan fälla regeringen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden