Hallands Nyheter

Bränder i Trollhätta­n – ”samordnad aktion”

- Petra Weiss/tt Jens Bornemann/tt

Flera bränder bröt under torsdagskv­ällen ut i centrala Trollhätta­n.

Ett parkerings­hus, ett övergivet radhus och totalt 34 bilar sattes i brand.

– Vi har inga uppgifter om personskad­or. Men det är stora materiella skador, säger Hans-jörgen Ostler vid polisen.

Fem av bränderna startade nästan samtidigt, på olika platser. Polisen misstänker att de var anlagda i en samordnad aktion.

Enligt Jenny Wester, lokalpolis­områdesche­f i östra Fyrbodal, har polisen den senaste tiden jobbat offensivt och satt press på kriminella grupper i staden.

Men om det har någon koppling till nattens bränder är för tidigt att säga.

– Vi kan konstatera att vi har jobbat väldigt aktivt, vi har jobbat hårt mot den kriminella sfären, den miljön, och satt tryck mot kriminella aktörer, säger hon till TTELA i samband med en pressträff på fredagseft­ermiddagen.

– Med det inte sagt att det kan kopplas till gårdagens händelser.

Flera bilar sattes i brand, många av dem i ett parkerings­hus. Dessutom totalförst­ördes en radhusläng­a med 16 lägenheter.

Trots de kraftiga bränderna kom ingen person till skada.

– Radhuset visade sig vara en rivningsfa­stighet som räddningst­jänsten lät brinna ner, men flera lägenheter nära parkerings­huset har fått utrymmas på grund av röken, sade Göran Carlbom, vakthavand­e befäl vid polisregio­n Väst.

På grund av den kraftiga brandröken utfärdare räddningst­jänsten ett viktigt meddelande till allmänhete­n (VMA) och uppmanade människor i centrala Trollhätta­n att stanna inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilatio­n.

Vid 01-tiden var bränderna så gott som släckta, men strax därefter kom ytterligar­e larm om tre bilar som satts i brand i ett bostadsomr­åde.

Det var dock inte några orolighete­r eller bråk i Trollhätta­n under natten.

Ärendena rubriceras som grov mordbrand och skadegörel­se genom brand och områdena kommer att spärras av för teknisk undersökni­ng.

– Polisen ser väldigt allvarligt på gårdagens händelser. Det handlar om flera bränder, den första kom in 22.26, ganska snart därefter skedde flera anlagda bränder, vilket gör att vi kan misstänkta att det är samordnat och synkat, vilket naturligtv­is är allvarligt, säger Jenny Wester.

– Det är 34 utbrunna fordon och skador på byggnader. Men lyckligtvi­s har vi klarat oss utan att personer kommit till skada.

Vittnen har bland annat berättat om tre maskerade ungdomar som setts springa från en av bilbränder­na. Ingen är dock hittills gripen.

– Polisen har i nuläget inga gripna för brotten, men vi har under förmiddage­n jobbat aktivt i utrednings­spåret och det går framåt där, säger Jenny Wester.

– Vi har gjort viktiga framsteg, men jag kan inte säga så mycket i nuläget.

BILD: JOACHIM NYWALL

 ?? ?? Flera bränder bröt i under torsdagskv­ällen och natten ut i centrala Trollhätta­n.
Flera bränder bröt i under torsdagskv­ällen och natten ut i centrala Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden