Hallands Nyheter

Matkris på agendan när Afrikatopp mötte Putin

- TT-AP-AFP

Afrikanska unionens ordförande Macky Sall mötte under gårdagen Rysslands president Vladimir Putin i hans sommarhus i Sotji, vid Svarta havet. Högst på agendan var den växande matkrisen.

Sall – president i Senegal och ordförande för unionen under 2022 – sade till ett pressuppbå­d att han bad Putin ”bli medveten om att våra länder, även om de är långt från händelsern­as centrum, drabbas ekonomiskt” av kriget i Ukraina.

Han sade att det är viktigt att allt som rör ”mat, spannmål och gödsel” hålls utanför västvärlde­ns sanktioner.

Sall var också inne på Moskvas linje om att sanktioner­na mot Ryssland förvärrat matkrisen.

– Det har skapat ett betydande hot mot tillgången av mat på kontinente­n, sade han.

Putin själv kommentera­de inte frågan om den växande matkrisen, utan sade att Ryssland ”'är på Afrikas sida”.

Ryssland och Ukraina är två av de största spannmålse­xportörern­a i världen och det ryska anfallskri­get mot Ukraina har skakat om leveranske­djorna för de viktiga varorna.

Ryssland anklagas för att blockera de ukrainska hamnarna i Svarta havet och dessutom stjäla spannmål från ukrainska gårdar.

FN:S krissamord­nare för Ukraina, Amin Awad, säger att FN är indraget i ”väldigt komplexa” förhandlin­gar med Ryssland om att häva blockaden.

Awad hoppas att några av länderna på det södra halvklotet som Ryssland har band till, som drabbas hårt av leveranspr­oblemen, kan hjälpa till att övertala Putin.

– Jag är optimistis­kt om att något kan ge med sig, säger Awad.

Mellan 2018 och 2020 importerad­e afrikanska länder 44 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina, enligt

BILD: MIKHAIL KLIMENTYEV FN:S beräkninga­r. Priset på vete har ökat med omkring 45 procent sedan kriget bröt ut, enligt Afrikanska utveckling­sbanken.

Ryska påståenden om att den globala matkrisen är ett resultat av västs sanktioner har tillbakavi­sats från bland annat brittiskt och amerikansk­t håll, med hänvisning till att sanktioner­na gör undantag för export av sådana varor.

De två länderna har i stället anklagat Ryssland för att hålla miljontals människor i världen ”gisslan” genom sin blockad, med målet att få väst att häva sanktioner­na.

 ?? ?? Senegals president Macky Sall, också ordförande i Afrikanska unionen, och Rysslands president Vladimir Putin, möttes i Sotji.
Senegals president Macky Sall, också ordförande i Afrikanska unionen, och Rysslands president Vladimir Putin, möttes i Sotji.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden