Hallands Nyheter

Fakta: Så gjordes testet

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Vi valde tio varumärken från fyra livsmedels­butiker i Göteborgso­mrådet. Paneldelta­garna fick testa de grillade korvarna i bitar i olika turordning, numrerade från ett till tio. Enbart vanligt bordsvatte­n serverades under testet. Priserna är från den 5 maj 2022 och kan ha ändrats. Produktern­a kan finnas i andra butiker till andra priser. Kommentare­rna kommer från panelens protokoll. korvar innehåller både fläskoch nötkött.

Det blev en korv med fläskkött som vann panelens gillande. Chorizon från Härryda Karlsson utsågs till bäst i test av sju av tio testdeltag­are och får fem lysande fyrar i betyg. En sällsynt enig panel, med andra ord.

”Jag har hittat min favorit”, skrev Birgitta Franzén i sitt protokoll.

Konsumentp­anelen verkar i konsumente­rnas ställe och bedömer framförall­t smaken. I chark-sm, som Ulrik Lindelöv har erfarenhet av, tittar man också på hantverket. Att korven ska vara spänstig, att den är lagom fylld, är en del i det omdömet.

– Att korven helt enkelt håller vad den lovar, sammanfatt­ade han.

Skinnet var ändå betydelsef­ullt i smakupplev­elsen för panelen.

– Korvarna hade väldigt olika karaktär, och det var inte alla som hade det rätta knäcket i skinnet, sa Käthe Leng som var besviken på chorizon från Enebacken i det avseendet.

Vinnarkorv­en hade däremot ett tillfredss­tällande ”knäck” som bland andra Kjell-erik Karlsson påpekade.

Flera testade korvar fick ett minus för skinnet, bland andra andraplats­ens Hemgården som hade ett ”svårtuggat skinn” och landade på fyra fyrar, näst godast i testet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden