Hallands Nyheter

Malin trivs när musklerna värker

Malin Ewerlöf är en av Sveriges främsta löpare genom tiderna. Bra fysiska förutsättn­ingar och många träningsti­mmar i all ära – själv lyfter hon fram något annat: – Förmågan att pressa mig när det tar emot är nog min största styrka.

- Lisa Wallström

Det är en solig vårmorgon och Malin Ewerlöf har bokat tid för underhåll av sitt viktigaste arbetsreds­kap: den egna kroppen.

En låsning i ryggen ska ses över av en naprapat.

– Det är egentligen ingen fara. Tränar man så mycket som jag gör känns det i kroppen, säger hon.

För trots att det är länge sedan hon lade spikskorna på hyllan är hon fortfarand­e aktiv. I dag arbetar hon som personlig tränare med löpning som specialite­t, ett jobb som kräver att hon tar hand om sig själv.

– Det är klart att det blir viktigare ju äldre man blir. Även om jag som snart 50-åring känner mig hur pigg och fräsch som helst. Det är jag otroligt tacksam för.

Att ett och annat grått hår har dykt upp bekymrar henne föga. Ett liv utan träning, däremot, skulle vara svårare att stå ut med. Att snöra på sig skorna och ge sig ut på en löptur i skogen är fortfarand­e bland det bästa hon vet.

– Det enda som skrämmer mig med att åldras är att bli orörlig. Ungefär vart tionde år har jag tvingats operera mina hälsenor – nu är det snart dags igen, säger hon.

Men det är inget komplicera­t ingrepp. Malin räknar med en snabb rehabilite­ring. Under den tiden får löpcoachni­ngen ske från cykeln i stället.

Det är inte så konstigt att Malin Ewerlöfs kropp har småskavank­er. Under sin aktiva karriär tränade hon stenhårt.

– Den typen av belastning är påfrestand­e och egentligen inte särskilt bra för kroppen, säger hon.

Men den tuffa behandling­en betalade sig. Hon är en av våra mest framgångsr­ika löpare genom tiderna. När hon tog hon sitt första Sm-guld på 1500 meter redan som 16-åring förstod alla att hon var någonting utöver det vanliga. Därefter slog hon även igenom internatio­nellt när hon med dunder och brak vann Jvm-guld i terränglöp­ning 1989.

– Det är en av mina absoluta höjdpunkte­r under karriären. Det var så totalt oväntat och därför extra roligt.

En annan framgång hon värderar högt är Em-silvret 1998, även om den medaljgläd­jen hade en annan kontext.

– Då visste jag hur bra jag var. Det är underbart att stå på startlinje­n och känna ”jag kan slå alla här”.

Förutom att lägga mycket tid på träning brukar man säga att man även ska ha tur i genlotteri­et för att lyckas i den sport man gillar.

– Fast frågan är om inte rätt inställnin­g är allra viktigast. Att man hör till dem som tycker om när träningen gör ont och är extremt jobbig, säger Malin Ewerlöf.

Hon talar av egen erfarenhet. Under sin karriär har hon märkt att det som skiljde henne från många andra talanger var förmågan att hänga i när andra kroknade och lade av.

– Jag har en slags hatkärlek till den där smärtan. När musklerna värker och mjölksyran sprutar – då trivs jag.

Utöver de höjdpunkte­r Malin redan har nämnt tog hon även 42 Sm-medaljer, varav 23 guld. Hon dominerade tävlingarn­a helt här hemma och tillhörde den absoluta Europatopp­en under hela 1990-talet. hon var också fram till 2012 svensk rekordinne­havare på 800 och 1 500 meter.

Två år efter OS i Sydney 2000, som hon missade på grund av en avdragen hälsena och som följdes av flera operatione­r, avslutade hon sin elitsatsni­ng. 2003 blev hon mamma för första gången.

– Jag fick mina tre döttrar i tät följd under tre år. Det var inget jag och min före detta man planerade egentligen – men nu är jag glad för hur det blev. De är otrolig tajta och har stor glädje av varandra.

Malin menar också att man ibland bara måste släppa taget och hänga med i livets vändningar.

– Man kan inte planera allt. Det är sällan läget är helt perfekt. Då är det bättre att bara åka med.

Den inställnin­gen gör att hon ser med nyfiken tillförsik­t på framtiden.

BILDER: CLAUDIO BRESCIANI

” Det enda som skrämmer mig med att åldras är att bli orörlig. Malin Ewerlöf

– Det är skönt att både känna sig erfaren och lite lugnare och samtidigt vara förväntans­full på det som väntar.

 ?? ?? Efter tävlingska­rriären blev Malin Ewerlöf en framgångsr­ik maratonlöp­erska. På New York City Marathon 2007 blev hon bästa svenska på 23:e plats.
Efter tävlingska­rriären blev Malin Ewerlöf en framgångsr­ik maratonlöp­erska. På New York City Marathon 2007 blev hon bästa svenska på 23:e plats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden