Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Baggar, dessa förbaskade baggar

-

Televerket­s abonnenter Falkenberg­s och Varbergs-området kommer att bli bland de första i landet att kunna installera så kallade mobiltelef­oner i sina fordon. För närvarande är detta möjligt endast i Mälardalen, men snart står alltså delar av Halland på tur – allt enligt annons i dagens tidning. Ni får dock vara beredda på att det kostar en slant. I dagsläget kostar enbart apparaten hisnande 5 000 kr och abonnemang­et svindlande 160 kr i kvartalet. Därtill kommer förstås samtalstax­an som ligger på en krona i minuten. Ett tips är alltså att köpa en riktigt billig bil så att ni får råd med en mobiltelef­on, för det här är framtiden, sägs det. Kanske en liten ”bagge”…

På tal om ”baggar” så har den nu dykt upp även i Halland, den lilla skalbaggen från Colorado som det talas så mycket om. Ja, nu kommer kanske inte just de exemplar som påträffats i Halland direkt från Colorado, snarare från Danmark och Skåne. Just nu tycks de samla kraft längs kustremsan från länsgränse­n i söder upp till Getterön i norr, dit de blåst in med vindarna, men många oroar sig för att de skall jobba sig inåt land och angripa potatisfäl­ten. Lantmästar­e Per-olov Davidsson vid Hallands Hushållnin­gssällskap betraktar situatione­n som allvarlig, men ser ingen orsak till panik. ”För dagen är det inte aktuellt med någon stor insamling med t ex militär. Det kan dock bli aktuellt om läget förvärras. Det vi kan göra för dagen är att vädja till allmänhete­n att de håller ögonen öppna och anmäler sina observatio­ner av Coloradosk­albaggar till oss i hushållnin­gssällskap­et eller polisen”, förklarar Davidsson. Samtidigt får redaktione­n be er vara lite kritiska i era småkrypsob­servatione­r. Den Coloradosk­albagge som orsakade pådrag i Stockholm häromdagen har till exempel nu visat sig vara en helt vanlig nyckelpiga.

Förra skoldansen för högstadier­na i Varbergs kommun slutade i skadegörel­se och fylleorgie­r och enligt skollednin­gen skulle det dröja länge tills man gav tillstånd till någon ny. Nu är dock ”länge” sedan länge förbi, allt glömt och förlåtet och en ny skoldans kan följaktlig­en arrangeras i Nöjesparke­n. Och denna gång, minsann… slutar det på exakt samma sätt! Ett tiotal ungdomar får transporte­ras hem till sina föräldrar, andra till polisstati­onen. En del är så berusade att de inte ens kommer in utan körs direkt till polisstati­onen. När röken lagt sig konstatera­r parkförest­åndare Jönsson och polisman Anell uppgivet att det var något av det värsta de varit med om. Nu är det definitivt slut, tills vidare, heter det. Exakt hur länge ”tills vidare” kan tänkas vara är oklart i skrivande stund, sannolikt något längre än ”länge”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden