Hallands Nyheter

Bakgrund: Utbrytning­en som skakar landslaget

-

Sprintstjä­rnan Linn Svahn meddelar i mitten av maj att hon väljer att stå utanför landslaget den kommande säsongen. Svahn stod över den senaste säsongen för att rehabilite­ra sin skadade axel. Skälet till att stå utanför landslaget säger hon är för att få jobba tajtare med sitt eget team på hemmaplan och kunna lägga upp en optimal plan för återhämtni­ngen efter skadan.

När landslagst­rupperna sedan presentera­s uppges att flera längdstjär­nor inte accepterar de nya landslagsa­vtalen eftersom att de inte får marknadsfö­ra sina egna sponsorer tillräckli­gt.

Nu har två andra av de största svenska stjärnorna bestämt sig för att stå utanför landslaget, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Skälet är att de inte vill vara med på landslaget­s alla läger utan ha mer flexibilit­et och kunna sköta mer av träningen på hemmaplan. De säger att det inte handlar om ekonomi, att de var villiga att avstå från all ersättning bara för att få få jobba mer med sitt eget team.

Landslagsl­edningen anser att alla landslagså­kare ska vara med på alla samlingar och läger under försäsonge­n, att det är just detta som är landslaget­s framgångsk­oncept – att alla sporrar varandra och gör varandra bättre.

Skidstjärn­orna som väljer att stå utanför landslaget kommer att resa med landslaget under tävlingssä­songen och tävla för Sverige.

Det är inte ovanligt att landslagså­kare väljer att stå utanför landslaget under en eller flera säsonger. Charlotte Kalla har gjort det tidigare liksom Anna Dyvik den senaste säsongen. Nu är hon tillbaka i landslaget igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden