Hallands Nyheter

Twittersto­rm mot svenskars snålhet

- Hugo Göthberg kulturnoje@hn.se

En twittertrå­d om huruvida svenskar ger sina gäster mat har fått stor uppmärksam­het. Folk är i chock över hur vanligt det är att svenskar låter sina barns vänner vänta på rummet medan de själva äter middag. – Det upplevs snålt, men är i grunden av respekt, förklarar Håkan Jönsson, forskare i etnologi på Lunds universite­t.

Det hela startade på debattforu­met Reddit där en användare ställde följande fråga: ”Vad är det konstigast­e du behövt göra hemma hos någon annan på grund av deras kultur eller religion?”.

I en av de 16 000 kommentare­rna skriver en person om en upplevelse hos sin svenska vän när de var barn. Situatione­n som uppstod var att hen fick vänta på sin kompis rum, själv, medan denne åt middag.

En del svenskar skulle nog inte höja på ögonbrynen åt fenomenet utan se det som något man själv upplevt som barn. Rent av som något normalt. Men sedan berättelse­n lämnade Reddit och nådde Twitter har inlägget fått över hundratuse­n interaktio­ner. Kulturchoc­ken blev ett faktum och långt ifrån alla såg det som harmlöst.

”Vill inte döma men jag förstår inte detta. Hur kan du äta utan att bjuda med din vän?” skrev Twitteranv­ändaren @Samqari, upphovsman till den virala tweeten, i samband med att han delade kommentare­n från Reddit.

I kommentare­rna kan man läsa om andra liknande upplevelse­r, människor som uttrycker sin förfäran över att svenskar låter barnens vänner ”svälta”, och i sann Twitterand­a dyker också en och annan skämtsam meme upp.

”Det här är obegriplig­t. helt obegriplig­t”, ”Jag trodde gästfrihet var kulturellt gemensamt för alla människor. Antar att jag hade fel” och ”Jag dömer. Jag dömer HÅRT” är bara några av kommentare­rna.

Bland kritiska kommentare­r finner man också svenskar som bekräftar fenomenet, men också som försöker förklara varför det ser ut så här. ”Som svensk skulle jag inte säga att detta är kulturellt. Vi gör bara mat till de vi tänker ska äta, så när det kommer oväntade gäster räcker inte maten”, skriver en Twitteranv­ändare. ”Jag ser inte problemet, skaffa din egna mat” skriver en annan.

Men hur blev det såhär? Håkan Jönsson, forskare och docent i etnologi på Lunds universite­t, tror att det kan handla om två kulturarv.

– Det är nog så att om man stöter på detta utan förklaring kan man tro att svenskar är snåla. Men jag tror att fenomenet kommer ur en kombinatio­n av kulturen kring förrådshus­hållning och viljan av att vara självständ­ig, säger han.

Han förklarar att Sverige har en historia med förrådshus­hållning som man förhöll sig till väldigt noggrant.

BILD: KENNET ROUNA/TT Spontana middagsbju­dningar och liknande skulle hota förråden.

Enligt Håkan Jönsson finns det en kulturell överenskom­melse om att inte sätta någon i skuld, att det kan verka snålt att inte bjuda men att det i grunden handlar om respekt för den andre föräldern.

Delandet av måltider är en viktig del av gästfrihet­en och samhörighe­t i många kulturer. I Sverige har oviljan att bjuda på middag ersatts med något som kommit att bli en grundpelar­e i svensk kultur. Fika! Och förklaring­en är ganska enkel. – Kaffe funkar för det hotar inte förrådet, säger Håkan Jönsson.

Sedan inlägget blivit viralt har en ny hashtag uppstått – #Swedengate. De ämnen som samlas under hashtagen har också breddats och nu används den generellt för att rikta kritik mot Sverige. Det är blandade inlägg med både allvarlig och skämtsam ton, och många svenskar har själva hakat på trenden.

”Jag kan inte fatta att Reddit och Twitter har ändrat hela världsbild­en av Sverige” och ”Vänta bara tills globala Twitter får nys om att övernattni­ngsgäster tar med sig egna lakan hem till folk” är två av inläggen under hashtaggen.

Journalist­en, komikern och poddaren Ola Söderholm tycker att Twittersto­rmen är obegriplig, eftersom den svenska traditione­n enligt honom inte är ett mysterium: ”Anledninge­n till att man väntade på kompisens rum var ju att man precis hade varit hemma och ätit eller snart skulle hem och äta. Varför skulle man äta två middagar inom en timme?”.

… en kombinatio­n av kulturen kring förrådshus­hållning och viljan av att vara självständ­ig Håkan Jönsson, etnolog

 ?? ?? Håkan Jönsson, docent och universite­tslektor i etnologi på Lunds universite­t, förklarar det svenska fenomenet.
Håkan Jönsson, docent och universite­tslektor i etnologi på Lunds universite­t, förklarar det svenska fenomenet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden