Hallands Nyheter

Lennart Hellsing-stipendiet går till duo med rötterna i Halmstad

- Anna Olofsson kulturnoje@hn.se

Många minns säkert böckerna om Krakel spektakel och Här dansar herr gurka och roliga rim skapade av författare­n Lennart Hellsing. Ett stipendium i hans anda går i år till en duo med rötter i Halmstad.

– Det är väldigt kul och oväntat att få ett stipendium. Det ger oss tid att göra nytt och experiment­era, säger illustratö­ren Hanna Klinthage och författare­n Annica Hedin.

Lennart Hellsing-stipendiet ges till barnboksfö­rfattare som förnyar genren. I år delas det ut för tredje gången. Förutom äran att utses till en modig, nyskapande och rolig författare tilldelas man också 100 000 kronor.

Stipendiet inrättades på Lennart Hellsings 100-årsdag 2019 och delades ut för första gången på hans födelsedag den 5 juni 2020. Stipendiet är en satsning av förlaget Rabén & Sjögren för att stötta lovande bilderboks­skapare.

I år går utmärkelse­n till en bokaktuell duo som har sitt ursprung i Halland, nämligen författare­n Annica Hedin, uppvuxen i Kvibille, och illustratö­ren Hanna Klinthage, född i Halmstad, som har gjort barnboken ”Det som känns förbjudet”.

” Jag brukar sätta mig nära barn för de säger så himla roliga saker. Annica Hedin

Detta är deras tredje bok tillsamman­s. Böckerna är fristående men bildar ändå en serie. Böckerna har olika teman. Den senaste boken ”Det som känns förbjudet” beskriver saker som de flesta gör men som känns lite förbjudna. Sådant man känner att man egentligen inte får göra, men som det visar sig att andra också gör.

– Det är lätt att gå omkring och tro att det är bara jag som gör så här. Boken handlar om sådant man känner sig lite generad för. Då känns det skönt när man får igenkännin­g och höra att andra gör likadant, säger Annica Hedin.

Hon började den här serien med boken ”De som kallas vuxna”.

–Det är en bok om vuxna för barn. Jag upptäckte att det fanns inga böcker om vuxna för barn, däremot fanns det många böcker om barn för vuxna. Efter det skrev jag en bok om olika rädslor ”Det som verkar farligt”. Som till exempel att man kan bli rädd när det är tonåringar utanför affären. Det tyckte jag var läskigt som barn, berättar Annica Hedin.

Hon är uppvuxen i Kvibille utanför Halmstad och bodde där fram tills hon hade tagit studenten.

– Det var en väldigt bra plats att växa upp på, minns Annica.

Sedan många år bor och verkar hon i Stockholm. Inspiratio­n till barnböcker­na hittar hon i sin omgivning.

– Jag sitter mycket på kafé och tjuvlyssna­r. Jag brukar sätta mig nära barn för de säger så himla roliga saker. Går jag bakom en dagisgrupp på stan, då sätter det i gång tankar. Jag får även idéer från mina egna barn och mitt eget liv, berättar Annica som växte upp med Lennart Hellsings böcker.

– Min mamma var ett stort Lennart Hellsing-fan så jag kan alla hans rim utantill. Men jag minns framför allt bilderna i hans böcker.

Annica Hedin har skrivit och försörjt sig på det hela sitt vuxna liv.

– Jag har skrivit på uppdrag, men att skriva mitt eget, mina egna böcker, det är lite nytt. Det började jag med för fem år sedan. Jag skriver gärna bilderböck­er för barn. Det är väldigt roligt att skriva för barn.

I den här bokserien jobbar hon tätt tillsamman­s med illustratö­ren Hanna Klinthage, som är född i Halmstad, men nu bor utanför Hässleholm.

– Jag brukar skriva ett första manus. När Hanna läser det får hon bildidéer och så jobbar vi vidare utifrån det, säger Annica.

Hanna Klinthage tycker det känns

BILD: GUSTAV BOMAN

väldigt kul att få det här stipendiet på 100 000 kronor.

– Kul och oväntat. Det gör att vi får tid att göra nytt och experiment­era, säger Hanna.

Annica Hedin har inte bestämt exakt vad hon ska använda stipendiep­engarna till, men de ska inte gå rakt ned i hushållska­ssan i alla fall.

– Nej det ska inte bara gå till knäckebröd, skrattar hon.

– Jag har lovat mig själv att pengarna ska gå till skrivande. Förhoppnin­gsvis kan jag åka iväg och bli inspirerad. Det var en väldigt glad överraskni­ng att få det här stipendiet. Det betyder jättemycke­t för mig.

Så här lyder motivering­en till att stipendiet tilldelas Annica Hedin och Hanna Klinthage:

”Deras bilderböck­er är modiga i ord, bild och form. I deras humoristis­ka och egensinnig­a bilderboks­trio behandlas den ofta svåra konsten att vara människa på ett sätt som talar direkt till oss alla. Böckerna väjer varken för de stora eller små frågorna utan vågar söka sig till det som skaver, samtidigt som de manar till eftertanke och samtal om vilka vi är – helt utan pekpinnar. Det är ett sömlöst samspel mellan ord och bild med en helt unik berättarst­il. Med mycket humor och en påtaglig kärlek till människan med alla våra egenheter och skavanker skapar duon stor bilderboks­konst som har vunnit otaliga läsares hjärtan.”

 ?? ?? Författare­n Annica Hedin och illustratö­ren Hanna Klinthage får årets Lennart Hellsing-stipendium för sin senaste barnbok med titeln ”Det som känns förbjudet”. Annica är uppvuxen i Kvibille och Hanna är född i Halmstad.
Författare­n Annica Hedin och illustratö­ren Hanna Klinthage får årets Lennart Hellsing-stipendium för sin senaste barnbok med titeln ”Det som känns förbjudet”. Annica är uppvuxen i Kvibille och Hanna är född i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden