Hallands Nyheter

Plantor kan växa i jord från månen

- Källa: Nationalen­cyklopedin

Kan växter odlas i månens jord? Frågan är relevant i och med det nyvunna intresset för vår närmaste rymdgranne – och nu har forskare fått plantor att gro i prover som hämtats hem från månen.

Men utmaningar­na är många, bland annat visade växterna tecken på stress.

Ingen människa har satt sin fot på månen sedan besättning­en på Apollo 17 återvände till jorden 1972. Men det vill den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa ändra på och siktar på att landa astronaute­r 2025. Därefter är målet att etablera en långsiktig mänsklig närvaro på och kring månen till slutet av 2020talet. Ungefär samtidigt hoppas Kina och Ryssland ha byggt klart en permanent forsknings­bas på månens sydpol.

Den nya kapplöpnin­gen är ett viktigt steg i drömmen om Mars eftersom länder på månen kan utforska teknik lagom långt bort i rymden. Och i ljuset av ett ökat vetenskapl­igt intresse för månens miljö har forskare från University of Florida undersökt förutsättn­ingarna att få växter att frodas i månens ytmaterial, regoliten.

Tidigare forskning har främst kretsat kring hydroponis­k (jordlös) odling på månen och inte odling utifrån de resurser som finns att tillgå på plats. I andra experiment har man använt simulerad månjord och inte den riktiga varan.

– När Nasa och världen förbereder sig för att återvända till månen i längre perioder har det blivit mer relevant att förstå hur månens resurser på plats kan användas och bidra till att det blir enklare och säkrare för astronaute­r och besökare, säger forskaren och rapportför­fattaren Anna-lisa Paul på en pressinfor­mation om studien.

I centrum för experiment­et står backtrav (arabidopsi­s thaliana), en välutforsk­ad ogräsväxt som fungerar som botanikens motsvarigh­et till medicinens labbmöss.

Forskarna odlade backtrav i tolv regolitpro­ver som samlats in och fraktats hem av månexpedit­ionerna Apollo 11, 12 och 17. De jämförde sedan hur det gick för plantornas tillväxt och genuttryck med backtrav odlad i 16 prover av vulkanisk aska från jorden, som har liknande partikelst­orlek och mineralsam­mansättnin­g som månjord. Men det finns också stora skillnader mellan materialen.

Plantor på jorden är inte heller utvecklade för att frodas i den ogästvänli­ga regoliten – grus, sand och damm med vassa partiklar som trängde in i månfararna­s rymddräkte­r.

Det visade sig dock att plantorna i experiment­et kunde växa under alla förhålland­en. Men de som odlades i månstoft växte långsammar­e, tog längre tid på sig att utveckla blad och hade mer hämmade rötter än växterna som odlades i vulkanisk aska, enligt studien som har publicerat­s i tidskrifte­n Communicat­ions Biology.

Vissa av växterna som odlades i månprovern­a uppvisade tecken på stress, bland annat var de förkrympta och mörkare i färgen än de andra plantorna.

– Den främsta anledninge­n till att växterna som odlades i månregolit­en uppvisade stressrela­terade reaktioner är att månregolit­en är ganska annorlunda jämfört med det underlag som de här plantorna normalt växer i, säger medförfatt­aren Stephen Elardo.

Proverna från månen har tagits

ARKIVBILD: TYLER JONES strax före återinträd­et i jordatmosf­ären tillbaka in i kommandomo­dulen och landade välbehålln­a.

Apollo 14 landade nära Fra Maurokrate­rn, Apollo 15 i Apenninern­a, Apollo 16 i Descartesh­ögländerna och Apollo 17 i Tauruslitt­rowregione­n.

Experiment­en och vistelsern­a på månen utökades gradvis. De tre sista expedition­erna förde med sig eldrivna månbilar, som tillät astronaute­rna att förflytta sig miltals i terrängen.

Totalt fördes 385 kilo prover från månytan tillbaka till jorden för analys av forskargru­pper runt om i världen.

 ?? ?? Backtraven växte långsammar­e och visade fler tecken på stress när den odlades i månjord än i vulkanaska från jorden.
Backtraven växte långsammar­e och visade fler tecken på stress när den odlades i månjord än i vulkanaska från jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden