Hallands Nyheter

Bygg upp livsmedels­beredskape­n i Varberg nu!

-

Varberg. Staten har lagt ner all beredskap på livsmedels­området men kommuner och regioner har laglig skyldighet att upprätthål­la beredskape­n. Pandemin och det pågående kriget i Ukraina visar att detta inte kan vänta utan behöver göras nu. Enligt LRF växer en kommande internatio­nell livsmedels­brist fram redan nu.

För att livsmedels­beredskape­n skall fungera i alla situatione­r måste den vara så lokal som möjligt. Då kan vi få säkra och stabila leveranske­djor, med kortast möjliga transporte­r och därmed även minsta möjliga energibeho­v.

Just nu har lantbrukar­na det ekonomiskt extremt tufft. De behöver långsiktig­a lösningar i stället för tillfällig­a bidrag, för att inte behöva lägga ner utan klara löpande drift och kommande investerin­gar.

Dessutom blir både livsmedels­företagare, produktion­sresurser och skattemede­l kvar i kommunen! Varje lokalt satsad krona ger drygt tre kronor i den lokala ekonomin, enligt finsk och engelsk forskning.

Ett antal viktiga punkter krävs.

• Behovsanal­ys. Analysera de specifika livsmedels­behoven för olika grupper, barn och unga, vuxna och de äldre (både hemma och på boenden), på kort och längre sikt.

• Produktion­sanalys. Vilka livsmedels­producente­r har vi i närområdet? Vad kan de leverera? Vilka förvarings­möjlighete­r har de? Har de möjlighet att utöka produktion­en och att anpassa den till kommunens behov?

• Bygg upp långsiktig­a och stabila kontrakt med livsmedels­leverantör­erna i Varbergs närområde. Lagen ger större möjlighete­r till detta än vad vi ofta tror. Det är också möjligt och lagligt att investera i kommande skördar, som ett antal svenska kommuner redan gjort.

• Bygg upp en dialog med de lokala leverantör­erna. Så får vi en tidig kunskap om det aktuella läget, ekonomiskt, produkt- och produktion­smässigt, och på kort och längre sikt.

• Att kommunen äger produktion­smark, eller djur, eventuellt på kommunalt ägd mark, och låter driften skötas av lokala lantbrukar­e är också möjligt och lagligt.

Rösta på 24:7 i kommunvale­t.

Bengt Johansson (24:7) Gunnar Lyckhage

sakkunnig offentlig upphandlin­g

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Bygg upp långsiktig­a och stabila kontrakt med livsmedels­leverantör­erna i Varbergs närområde, skriver insändarsk­ribenterna.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Bygg upp långsiktig­a och stabila kontrakt med livsmedels­leverantör­erna i Varbergs närområde, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden