Hallands Nyheter

Jämställdh­eten har inte gått för långt – vi har en väldigt lång väg kvar

Det är ovärdigt ett demokratis­kt samhälle att kvinnor berövas sin rätt att leva tryggt och fritt Mari-louise Wernersson (C) och Jenny Håkansson (C).

-

Jämställdh­et. Det sägs att Sverige är ett av världens mest jämställda länder. På många sätt är det sant. I Sverige har många av oss ett bättre liv med möjlighete­r, rättighete­r och friheter som andra kvinnor världen över bara kan drömma om. Men det betyder inte att vi har nått slutet på resan. Jämställdh­eten har inte gått för långt – vi har en väldigt lång väg kvar.

Mäns våld mot kvinnor är en pågående pandemi och ett enormt samhällspr­oblem. Det skapar lidande, begränsar kvinnors frihet och kostar pengar för individer

och för samhället. Det är ovärdigt ett demokratis­kt samhälle att kvinnor berövas sin rätt att leva tryggt och fritt. Sverige är en stark demokrati och har över lag ett robust rättssyste­m med en stark rättssäker­het, men det finns tecken på att rättstrygg­heten är svagare – särskilt för kvinnor. Det är påtagligt i statistike­n över sexualbrot­t, ett brott där det främst är kvinnor som blir utsatta. 2021 anmäldes

9 668 våldtäkter och av dem är 3 913 våldtäkter på ett barn, alltså en person mellan 0-17 år. I denna grupp är unga tjejer de som främst utsätts. Sexuellt våld mot unga tjejer begås ofta av unga killar och unga killar utsätter också sina partners för våld i nära relation. Endast 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till fällande dom, det är en skam för det svenska rättsväsen­det. Ingen oskyldig ska bli dömd. Men det är inte tusentals tjejer som ljuger om att de har blivit våldtagna – det är tusentals våldtäktsm­än som inte döms.

Kvinnor ska också kunna driva företag i kvinnodomi­nerade branscher. De riskerar att kraftigt försämras när högljudda politiska krafter utmålar kvinnor som driver företag inom välfärd som tjuvar av skattepeng­ar. Dessutom ska valfrihet som är gynnsamt för branschen och för arbetstill­fällen i branschen avskaffas. Att slå vakt om LOV och RUT är viktigt för kvinnors företagand­e – och arbetslive­t! Vi ställer frågan: varför ska män kunna göra vinst på skattepeng­ar för att bygga en byggnad, men kvinnor ska förbjudas att göra det för att driva en verksamhet i byggnaden?

Ni kanske tror att vi har en jämställd vård – fel! Forskning sker i högre utsträckni­ng på män än på kvinnor, och vetenskape­n om sjukdomar som drabbar kvinnor, exempelvis endometrio­s, är fortfarand­e låg.

Alla har rätt till en evidensbas­erad vård, det innebär en vård baserad på bästa tillgängli­ga kunskapen av profession­ell expertis och utifrån den berörda personens situation erfarenhet och önskemål. När vården och forskninge­n inte är jämställd får det allvarliga konsekvens­er som följd. Det syns till exempel på hjärtinfar­kter: kvinnors och mäns symptom kan se olika ut och i nuläget får kvinnor mindre evidensbas­erad vård än män. Det kan delvis bero på lägre kunskap, delvis på bemötande. Kvinnors sjukdomar och hälsa måste tas på allvar, både i forskning och i bemötande. Centerkvin­norna vill satsa på forskning på sjukdomar som drabbar kvinnor, och vill att forskning på sjukdomar som drabbar både kvinnor och män ska ske på både kvinnor och män, det borde vara grundlägga­nde.

Vi söker ditt stöd i valet i höst för att fortsätta driva dessa frågor vidare.

Mari-louise Wernersson (C) vice förbundsor­dförande, Centerkvin­norna, riksdagska­ndidat

Jenny Håkansson (C) distriktso­rdförande, Centerkvin­norna, region- och riksdagska­ndidat

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Det är ovärdigt ett demokratis­kt samhälle att kvinnor berövas sin rätt att leva tryggt och fritt, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Det är ovärdigt ett demokratis­kt samhälle att kvinnor berövas sin rätt att leva tryggt och fritt, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden