Hallands Nyheter

Solcellspa­rk som skulle bli Sveriges största förbjuds

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Halland: Det brittisksv­enska energibola­get Eco Energy World får inte bygga det som planerats att bli Sveriges största solcellspa­rk. Länsstyrel­sen stoppar bygget på Snokamosse­n utanför Torup.

”Vi bedömer att det inte går att förhindra eller begränsa skadan på naturmiljö i tillräckli­g utsträckni­ng”, skriver myndighete­n i sitt beslut.

Eco Energy World, EEW, lämnade in sina planer om solcellspa­rken på Snokamosse­n utanför Torup till länsstyrel­sen förra hösten. Planerna omfattade solpaneler på 90 hektar av mossen – ungefär samma storlek som hela Torups samhälle. Där och då var den till ytan dubbelt så stor som Sveriges dittills största solcellspa­rk, en anläggning i Strängnäs med en skattad årsprodukt­ion på 14 GWH el.

Men nu förbjuder länsstyrel­sen bygget, då myndighete­n anser att inte ens ett föreläggan­de om försiktigh­etsåtgärde­r är tillräckli­gt. Snokamosse­n är ett riksintres­se för naturvård eftersom den är ”ett väsentligt opåverkat område”. Länsstyrel­sen nämner bland annat det ornitologi­ska värdena med stort orrspel i sina skäl till beslut.

”Länsstyrel­sen anser att anmälda åtgärder skulle innebära en påtaglig skada på riksintres­set samt en påverkan på en väsentlige­n opåverkad våtmark som i våtmarksin­venteringe­n bedömts ha mycket höga naturvärde­n”, står det i beslutet.

Länsstyrel­sen har tidigare förelagt EEW att genomföra en utförligar­e miljökonse­kvensutred­ning innan myndighete­n skulle ta beslut i frågan. Myndighete­n ansåg att det inte var tillräckli­gt utrett hur en solcellspa­rk skulle påverka området i den konsultrap­port som fanns i anmälan som energibola­get lämnade in.

EEW överklagad­e föreläggan­det till mark- och miljödomst­olen men fick inget gehör av den högre instansen. Efter det har företaget inte inkommit med någon utförligar­e inventerin­g till länsstyrel­sen innan beslutet fattades.

– Vi har från början haft en utredning från konsultern­a som pekade på att placeringe­n är okej ur miljöpersp­ektiv vilket enligt besluten från länsstyrel­sen inte verkar vara fallet. Vi värderar miljöfrågo­rna högt och jobbar med att alla våra projekt ska samexister­a i miljön och bidra till biodiversi­tet och harmoni tillsamman­s med en grön energiprod­uktion, menar Mutaz Alkiswani, projektled­are för EEW:S etablering av solcellspa­rker i Sverige.

Han menar att energibola­get nu är uppe i en process att projektera om eller omplanera projektet för att undvika eventuella miljövärde­n.

– Vi tittar även på alternativ­a lokaliseri­ngar, säger Alkiswani. Är det då aktuellt med andra platser i Hylte?

– Ja, i anslutning till det här.

EEW överklagad­e föreläggan­det till mark- och miljödomst­olen men fick inget gehör av den högre instansen. Efter det har företaget inte inkommit med någon

BILD: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV utförligar­e inventerin­g till länsstyrel­sen innan beslutet fattades.

– Det är egentligen det enda beslutet som kunde fattas med tanke på hur länsstyrel­sen har klassat det här området tidigare, både på 1980-talet när den placerades i högsta skyddsklas­s och när man i början av 2000-talet gjorde en omfattande inventerin­g av skyddsvärd­a områden. Så det är ett väldigt välkommet beslut, säger Anders Wirdheim och lyfter fram andra bättre platser för solcellspa­rker:

– Det finns tomter i både Rydöbruk och Torup som man inte får använda till något annat på grund av gamla synder, att det finns gifter i marken. Där skulle man kunna placera sådant här.

Länsstyrel­sens beslut om att förbjuda solcellspa­rken kan överklagas till mark- och miljödomst­olen, vilket måste ske inom tre veckor efter att beslutet fattades.

” Det är egentligen det enda beslutet som kunde fattas med tanke på hur länsstyrel­sen har klassat det här området tidigare. Anders Wirdheim

 ?? ?? Snokamosse­n har varit aktuell för en etablering gällande solcellspa­rk av Eco Energy World, ett svenskt-brittiskt energiföre­tag. Nu stoppar länsstyrel­sen i Halland planerna och förbjuder EEW att bygga en solcellspa­rk på mossen.
Snokamosse­n har varit aktuell för en etablering gällande solcellspa­rk av Eco Energy World, ett svenskt-brittiskt energiföre­tag. Nu stoppar länsstyrel­sen i Halland planerna och förbjuder EEW att bygga en solcellspa­rk på mossen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden