Hallands Nyheter

Maj var en enda lång väntan på värme

- FALKENBERG 22/5: 8/5: 12,3 20,6 3,6 11,9

Maj lär inte gå till historien som en månad som den väderintre­sserade kommer att ligga och drömma våta drömmar om. Här var det verkligen inte mycket som stack ut för den statistisk­t intressera­de eller den visuella iakttagare­n. Allt var bara så förbaskat normalt och både temperarat­uren och nederbörde­n hamnade inom det ”normala”. Anstränger man sig lite kan man dock hävda att maj var lite torrare och aningen varmare än det nya referensvä­rdet men där stannar vi.

Soltimmarn­a som har legat på ett rejält överskott sedan i mars hamnade också på en mer normal nivå. Orsaken var att vi denna månad inte alls hade samma dominans av högtryck som resten av våren haft. I två omgångar växte ryggar in västerifrå­n och öppnade upp himlen så att solen kunde värma på men då luften mest hämtades från Atlanten steg inte kvicksilvr­et speciellt mycket. I övrigt dominerade mest lågtrycksb­etonat väder även om det inte föll speciellt mycket nederbörd här nere i sydväst. Maj månads temperatur­utveckling var faktiskt nästan helt plan. Det vill säga att plottar man in alla observatio­nsdata med avseende på temperatur­en för månaden brukar man normalt sett få en kurva (genom en regression­sanal*ys) som pekar uppåt från

Uppgiftern­a kommer från HN:S väderobser­vatörer Per-olof Nilsson i Eftra och Alvar Johansson i Träslövslä­ge.

” I år gick vi in varmt (i maj) med cirka elva grader och slutade på tolv grader i ett enda utdraget scenario i väntan på den ”riktiga” värmen som aldrig kom.

cirka 9 grader i början av månaden till cirka 14 grader i slutet. I år gick vi in varmt med cirka elva grader och slutade på tolv grader i ett enda utdraget scenario i väntan på den ”riktiga” värmen som aldrig kom.

Nu har vi ju gått in i den första sommarmåna­den enligt kalendern och många funderar nog på hur sommaren skall fortlöpa med avseende på vädret. Det var ju några år sedan vi hade en lite sämre sommar (2017) om med det menas brist på sol och värme. Är det dags för en liknande som 2017 eller vad finns i kristallku­lan? Sammanfatt­ar man de tillgängli­ga längre dynamiska modeller som finns och inkluderar även de som angriper prognosern­a på ett lite annorlunda sätt så verkar sommaren gå åt det lite varmare hållet för åtminstone de södra delarna av Sverige. Tyngdpunkt­en på högtryck verkar ligga runt Brittiska öarna och det sänder in ryggar upp mot södra Sverige i flera omgångar under sommaren. Mycket varmt väntas det bli över Centraleur­opa och en del av den värmen kan i perioder nå in över oss. I gränszonen till den svalare luften längre västerut kan vi i perioder få in fronter och nederbörd.

Det skulle ge en ganska behaglig mix under sommaren där inget väder ses dominera under någon längre period. Trenden för övriga delar av Sverige är att ju längre norrut vi tar oss desto ostadigare och svalare väder väntas. Ja, rentav kyligare och blötare än normalt för västra Norrland.

Blickar vi runt om i Europa ser värmen ut som sagt att ligga hårt över de centrala delarna och vidare ut mot Brittiska öarna och till en viss mån ner mot Iberiska halvön. Längre österut mot Grekland och Turkiet ligger trenden mot normalt till något svalare väder men det kanske upplevs mer lagom och hälsosamt för de som styr kosan söderöver. Allt ovan som nämnts angående sommaren bör det påpekas att det är just prognoser baserade på ingångna värden den 1 juni. Och den som tänker bygga sin semester eller andra verksamhet­er på dessa vida synteser av en komplex atmosfär och prognoser fritar jag mig vänligen allt ansvar för.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden