Hallands Nyheter

Pressklipp

-

• På en punkt har Ulf Kristersso­n och opposition­en dock haft en chans: det politiska övertaget i frågor om just brott och straff. Och så har man haft justitiemi­nister Morgan Johansson. Johansson är en minister som har varit med länge och som, inte minst via sina utsvävning­ar på Twitter, ofta retat upp borgerligt sinnade. En tacksam politisk motståndar­e. Som journalist­en Torbjörn Nilsson uttryckte det: På vilket sätt gynnas Moderatern­a av att sätta sin ”bästa valarbetar­e” på avbytarbän­ken redan i juni?

Sakine Madon i Upsala Nya Tidning (liberal)

• Regeringen har också aktivt bidragit till en syrefattig­are och mer konfliktfy­lld kammare. Bristande respekt för tillkännag­ivanden, kritiken av opposition­ens demokratis­ka legitimite­t och en stor grupp statsråd som är hämtade utanför de folkvaldas skara har försämrat riksdagskl­imatet. Statsminis­ter Magdalena Anderssons besked att hon och regeringen avgår om Johansson fälls är för övrigt också ett underkänna­nde av relationen med riksdagen. Riksdagen har enligt grundlagen detta verktyg att ta till. Statsråden har ett personligt ansvar inför de folkvalda. Då kan inte statsminis­tern svara med att öppna för en regeringsk­ris. Allra minst när hon själv med hänvisning till kriget i Ukraina påtalar det riskabla i att byta minister.

Martin Tunström i Barometern (moderat)

• Så här ser det alltså ut efter åratal av möten, papper, förhandlin­gar och förhoppnin­gsfulla deklaratio­ner. Undra på att unga människor vänder ryggen åt systemet, undra på om de sätter sig ner på gatorna – de tycker sig ha hört allt förr. Men det har också politikern­a. Det behövs en ny ton både från de engagerade och från talarstola­rna. Det behövs konkreta krav – och konkreta svar. Vad ska vi förvänta oss av dem som beslutsmak­ten har, när ska de stänga gasledning­arna till exempel? I morgon, nästa år? När ska bensinbile­n förpassas till museet? Före nästa val, före nästa decennium?

Barbro Hedvall i Dagens Nyheter (ob liberal)

• Tyvärr är passkaoset inte en enskild oreda, utan del av ett mönster. Just nu är intrycket att staten har svårt att klara en rad grundlägga­nde uppdrag. Gängen regerar i utsatta områden, vårdköerna är rekordlång­a, eftersatt järnvägsun­derhåll leder till ständiga tågförseni­ngar och polisen klarar inte av att upprätthål­la ordningen vid demonstrat­ioner.

Joel Halldorf i Östgöte-correspond­enten (borgerlig)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden