Hallands Nyheter

Pressklipp

-

EU utlovar respekt för den svenska modellen, men det finns inget som garanterar att Sverige undantas från plikten att införa en (lägre) europeisk minimilön eller att vi inte släpas till domstol om vi inte följer reglerna. Det har visat sig att även om förhandlar­na kring den säger sig ha förståelse för Sveriges hållning har de för dålig insikt i och kunskap om den svenska modellen för att förstå problemen. Frågan enar höger och vänster, vilket underlätta­r för Sverige i att hålla linjen med att svenska löner ska sättas hemma, av arbetsmark­nadens parter.

Martina Jarminder, Skånska Dagbladet (C)

Valdeltaga­nde ses ofta som en form av demokratis­k legalitet. Men vilken, i det här fallet lokalpolit­iker, har högst ”legitimite­t” att agera: Den som väljs in i fullmäktig­e efter en valrörelse som dominerats av rikspoliti­k? Eller den som tar plats i den beslutande församling­en efter en valrörelse som uteslutand­e (eller huvudsakli­gen) kretsat kring lokala frågor – även om valdeltaga­ndet var lite lägre? I Danmark förmår en särskild valdag att locka väljare till vallokaler­na. Det borde vara möjligt också i Sverige. Partierna och medierna, kanske framförall­t de centrala, har ett ansvar för att lokalvalen inte blir rikspoliti­ska förtroende­omröstning­ar.

Mats Olofsson, Västerbott­enskuriren (frisinnad liberal)

Nu behöver hon inte avgå för Morgan Johansson sitter kvar som justitiemi­nister. Men de viktiga områden han är satt att sköta fungerar inte. Sverige har en häpnadsväc­kande brottsutve­ckling med en skjutning om dagen (Aftonblade­t 31/5). Samtidigt råder det kris inom polisen, där utredninga­r inte fungerar, det är svårt att locka unga till yrket och där många poliser överväger att sluta. De problemen hade inte försvunnit på en dag bara för att Johansson avgick, men det hade inneburit en chans för nystart. Nu får vi vänta ytterligar­e på en sådan.

Mathias Bred, Skaraborgs Allehanda (moderat)

Centerleda­ren Annie Lööf efterlyser fler vuxna i rummet och framhärdar att de politiska ledarna måste försöka hitta konstrukti­va lösningar på en lång rad samhällspr­oblem. Det är en god ambition. C lade ner sina röster trots att de delar kritiken mot Morgan Johansson – och hamnade därmed återigen i det rödgröna lägret i skarpt läge. C:s befogade kritik av SD:S populism behöver kompletter­as av ett tydligt ställnings­tagande mot Socialdemo­kraternas skyhöga spel, maktspråk, arrogans och undermålig­a politik på en lång rad områden. För i den här soppan finns det många kockar. Magdalena Andersson gav den väl mycket sälta och hetta.

Sofia Nerbrand, Kristianst­adsbladet (ob liberal)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden