Hallands Nyheter

Gör plats för mer regnbågsbl­od

- Olivia Steinwall: Olivia Lindroth Steinwall Liberal skribent

Nu i juni drar Pridefesti­valer runt om i landet igång. Det är en tid för hbtq-rörelsen att få stå i centrum och fira sig själva och varandra, men också en tid för att uppmärksam­ma viktiga frågor och problem. Vi har kommit långt på vägen. Sverige ligger i topp när det kommer till hbtq-personers rättighete­r och likabehand­ling, något vi gärna klappar oss själva på axeln över. Vi är dock inte utan synd. I Sverige har vi fortfarand­e regelverk och föreskrift­er som diskrimine­rar homosexuel­la – och det är liv som står på spel.

Män som ligger med män har i dag inte rätt att ge blod på samma villkor som andra har. Socialstyr­elsens föreskrift­er har varit ämne för diskussion många gånger, kritiserat­s hårt, och ändrades så sent som förra våren. I regel behöver du vänta tre månader från senaste nya sexuella förbindels­e innan du får donera blod. Är du en man som ligger med män så måste du nu ”bara” vänta ett halvår från dess du hade sex över huvud taget. I praktiken innebär föreskrift­en att en kvinna som ofta har nya sexuella förbindels­er har lättare att få ge blod än en man som lever i ett långvarigt monogamt förhålland­e.

Argument som ges mot likabehand­ling i vården är att patientsäk­erheten måste värnas. Man menar att risken är större för överföring av infektions­sjukdomar som exempelvis hiv om blodet tas emot från en man som har sex med andra män. Visst är det inte en helt obefogad farhåga – prevalense­n av sexuellt överförbar­a infektione­r är högre bland homosexuel­la män eftersom infektions­risken i regel är större. Självklart ska du inte behöva vara orolig över att drabbas av en sjukdom om du behövt ta emot blod. Detta ska gälla oavsett sexualitet på den som räddat ditt liv.

Problemet i dag är att man valt att dra alla över en kam istället för att göra en individuel­l bedömning, där sexuella riskbeteen­den är en av faktorerna som tas i beaktande. Sexuellt riskbeteen­de kan bland annat innefatta att man regelbunde­t har nya sexuella kontakter, eller att man har oskyddat sex. Vi kan inte acceptera att homosexual­itet i sig räknas som ett sexuellt riskbeteen­de.

Att vi 2022 automatisk­t diskvalifi­cerar potentiell­a donatorer baserat på deras läggning är inte värdigt världens hbtq-vänligaste land. Dagens regelverk är främst en rest från 1980-talets hiv-panik. Det bygger på och bidrar till att upprätthål­la förlegade fördomar och stigman.

Det är dags att sluta tramsa och göra plats för regnbågsbl­od på de svenska blodbanker­na. Vi har blodbrist i Sverige, och inte råd att offra donationer baserat på generalise­ringar. Risken finns att vi går miste om liv som hade kunnat gå att rädda. Det behövs därför ett regelverk som är baserat på kunskap, inte fördomar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden