Hallands Nyheter

Vi har den informatio­n om mordet som behövs

- Christer Sandberg För Palestinag­ruppen i Varberg

Svar på ”Vet Palestinag­rupperna något vi andra inte känner till?”

Varberg. Varbergs Palestinag­rupp har precis den informatio­n om mordet på den palestinsk­e journalist­en Shireen Abu Akleh som behövs för att göra den israeliska armén ansvarig. Informatio­n som kommer från vittnen till händelsen bl.a. flera närvarande journalist­er och från den amerikansk­a Tv-kanalen CNN som noggrant kartlagt vad som hände i Jenin den där morgonen.

De har studerat 11 videofilme­r från minuterna före, under och efter det dödande skottet. Filmerna inkluderar sådana som tagits av de israeliska soldaterna­s kroppskame­ror. CNN har presentera­t en karta som visar var den israeliska armén var positioner­ad och var de militanta palestinie­rna befann sig. De har också tagit hjälp av experter som bl.a. gjort bild- och ljudanalys­er för att kartlägga varifrån skotten kom. CNN:S slutsats är klar skotten kom från israeliska prickskytt­ar.

Vapnet som avfyrade skotten saknas naturligtv­is inte, det finns i israelisk ägo, Fragment av kulan som dödade finns sparad efter obduktione­n och varifrån skotten avlossades har CNN som sagt kartlagt.

Blecher tycker att mord är ”ett märkligt ordval” men skjuter man en journalist iklädd skottsäker väst och hjälm strax under där hjälmen slutar anser vi att ordvalet är relevant.

Varför kommentera­r inte Blecher den Internatio­nella Journalist­federation­ens uppgifter om att sedan 2018 minst 144 journalist­er skadats eller dödats av de israeliska styrkorna?

Vänskapsfö­rbundet Sverige-israel säger sig på sin hemsida vilja ändra på att Sverige idag anses vara Europas mest Israel-negativa land. Vi har svårt att tro att ni lyckas med det så länge som israeliska poli tiker och israelisk militär i stort sett dagligen bryter mot humanitär och internatio­nell rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden