Hallands Nyheter

Per Svenssons dubbelspel

- Ingemar Johansson Centerpart­ist Falkenberg

Falkenberg. Per Svensson (S) vill rannsaka Moderatern­a i vindkrafts­frågan. Han skriver om havsutsikt­en och vissa glest befolkade områden i inlandet. Aldrig tidigare har S intressera­t sig för dessa vyer och Per svarar inte på de sakliga argument som f.d. stadsbyggn­adschefen Johan Risholm så sakligt för fram. Vad har då hänt med det lokala S-partiet som plötsligt bytt fot? Rikspartie­t är tydligt med att tycka tvärtom. Lokalt rör sig det om ett osmakligt röstfiske och det är därför man bytt fot.

Kommunalt har vi har välkomnat en tydlighet från S genom kommunråde­n Hans-inge Sjögren, Bill Andersson och Jerry Norberg. På så sätt är Falkenberg synonymt med att försöka bli självförsö­rjande på grön el. Tack för detta nödvändiga stöd säger jag till den äldre generation­en sossar som insåg att vi måste ställa om till något nytt och hållbart. På riksplanet kom energiöver­enskommels­en till som innebar att kärnkrafte­n inte skall subvention­eras och samtidigt göra oss oberoende av fossila drivmedel.

Det finns för stora risker med dessa energislag.

Det som S i Falkenberg nu gör är att värdera utsikten högre än att avveckla våra fossila drivmedel.

En reflexion: Tänk om någon vill bygga höga vindkraftv­erk i Himledalen med dess vackra utsikter. Jag gissar att det blivit ett enigt Nej. Men radiomaste­rna i Grimeton är det ingen som ifrågasätt­er. De är till och med ett världsarv som vi vill bevara. Våra vindkraftv­erk är också ett exempel på en nyttighet som vi alla behöver men om 30–50 år är de förbrukade och ersatta med en annan form av energi. Då tas de ner. Biogasen och den nyligen av c prisade vätgasen, liksom solenergin är exempel för framtiden.

Många skriker efter förnyelse men ”not in my Backyard”. Jag hade väntat mig mera av Per Svensson än att upprepa populistis­ka insändare mot ett parti som de flesta av oss vet vad dom tycker sedan tidigare. Men ha med i bilden att flera vindkrafts investerar­e röstar på m.

Centerpart­iet driver stadigt en hållbar syn och vi prövar varje etablering när ansökan kommer in. Vi hoppas på ett omtag från S.

 ?? BILD: SIGRID MALMGREN ?? Det som S i Falkenberg nu gör är att värdera utsikten högre än att avveckla våra fossila drivmedel, skriver Ingemar Johansson.
BILD: SIGRID MALMGREN Det som S i Falkenberg nu gör är att värdera utsikten högre än att avveckla våra fossila drivmedel, skriver Ingemar Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden