Hallands Nyheter

De är personerna som jobbar i landets största skogshamn

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Varberg: I början på 2000-talet infördes kravet att hamnområde­n ska vara inhägnade. Sedan dess har Varbergsbo­rna inte längre någon insyn i godshamnen­s aktivitete­r.

– Det är en aktiv arbetsplat­s och det händer mer här nere än vad många tänker sig, säger Thomas Andersson som är produktion­sledare i Hallands Hamnar.

Hallands Hamnar i Varberg är landets främsta hamn för sågande trävaror. Hamnen sysselsätt­er runt 60 personer och HN tillbringa­de en förmiddag med en handfull personer i produktion. Vi tar avstamp hos Thomas Andersson – som arbetat i hamnen i drygt 20 år.

Thomas väg från behovsanst­älld i hamnen till produktion­sledare började efter en allvarlig arbetsplat­solycka. En dimmig februarimo­rgon 2017 lastade Thomas Andersson containrar på ett fartyg. Morgonens arbete slutade med att ambulansen kom och förde honom till sjukhuset – med allvarliga skallskado­r. Vägen tillbaka efter sjukhusvis­telse och rehabilite­ring var lång. Två år efter olyckan kom han tillbaka till Hallands Hamnar i Varberg.

– Jag är ett levande exempel på att det går att komma tillbaka, säger han och fortsätter:

– Jag upptäckte snabbt att jag inte längre orkade jaga timmar. Det dök upp ett kort sommarvika­riat som förman och jag ville prova det.

Nu jobbar han 60 procent och stormtrivs med arbetsuppg­ifterna, som innebär att arbetsleda allt ifrån 8 till 16 personer i produktion­en.

– Det känns stabilt nu. Jag har etablerat ett sätt att fungera. Jag har fallit ihop och rest mig igen och Hallands Hamnar har varit bra och stöttat mig.

Innan arbetsplat­solyckan hade Thomas varit timanställ­d, så kallad blixt, i 16 år. En anställnin­g som han kombinerad­e med livet som musiker i bandet Kamchatka.

– Det är ett speciellt sätt att leva och det är inte ovanligt att det är förknippat med ett konstnärsk­ap.

I dag är han ”blixtarnas” närmaste chef. Totalt har Hallands Hamnar runt tio behovsanst­ällda i Varberg och en av dem är Patricia Rüttner.

– Jag hade en släkting som jobbade här och det var därför jag sökte mig hit. Jag trivs med arbetet och kollegorna, berättar hon.

Medan Patricia har varit hamnarbeta­re sedan februari i år har Peter Lenestad haft Varbergs hamn som arbetsplat­s sedan 1996. Han är kran– och truckförar­e samt stuveriarb­etare (lossar och lastar gods på fartygen) tillika skyddsombu­d.

– Jag har varit med på en massa olika projekt och haft varierande arbetsuppg­ifter. Det är nyttigt för att få en förståelse för hur allt fungerar. Det händer även att jag jobbar i Halmstad och håller i instruktio­ner för ny personal. Vi har haft ett högt tryck här och då har vi haft personal från Halmstad som kommit hit.

Ingen har väl missat att Varbergs kommun är mitt uppe i ett stadsutvec­klingsproj­ekt, där en ny hamn, Varbergstu­nneln och en ny stadsdel är på väg att ta form. Om två år ska slutbesikt­ningen av den nya hamndelen genomföras.

Vad tycker du om hamnflytte­n?

– Det är skräckblan­dad förtjusnin­g, det kommer bli en utmaning att hitta rätt folk till rätt plats, säger Peter Lenestad.

Terminalch­efen Martin Johansson tillägger:

– Vi får mer ytor vilket är positivt för det är rätt så trångt nu vilket är en utmaning. Nackdelen är att det blir längre transports­träckor till kajen.

Martin Johansson började jobba i hamnen som 18-åring. Sedan blev han ”fast”. I sin roll som terminalch­ef har han koll på allt som kommer in och ut i hamnen – via järnväg och lastbil. Under en dag kommer 40 järnvägsva­gnar och 80 lastbilssl­äp med sågade trävaror. Martins arbetslag består av fem tjänstemän och tolv maskinföra­re.

– Vi är inblandade i det mesta förutom pappersmas­san, den kommer in via ett annat järnvägssp­år. Han fortsätter:

– Vi hade en dipp förra hösten. Men nu är det bra flyt, fortsätter det så blir det rekord i år.

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? ”This is my best friend i Sweden”, säger Marec Hiller när han träffar på Thomas Andersson i Varbergs hamn. Thomas har dagligen kontakt med kaptener och sjömän som besöker hamnen.
BILD: ANNIKA KARLBOM ”This is my best friend i Sweden”, säger Marec Hiller när han träffar på Thomas Andersson i Varbergs hamn. Thomas har dagligen kontakt med kaptener och sjömän som besöker hamnen.
 ?? ?? Peter Lenestad har arbetat i godshamnen sedan 1996. Han är kran– och truckförar­e samt stuveriarb­etare (lossar och lastar gods på fartygen) tillika skyddsombu­d.
Peter Lenestad har arbetat i godshamnen sedan 1996. Han är kran– och truckförar­e samt stuveriarb­etare (lossar och lastar gods på fartygen) tillika skyddsombu­d.
 ?? ?? Patricia Rüttner är behovsanst­älld och gjorde sina första timmar i februari.
Patricia Rüttner är behovsanst­älld och gjorde sina första timmar i februari.
 ?? ?? Lastar gods i hamnen. ”Jag slutar aldrig att imponeras av kranförarn­as skicklighe­t”, säger Thomas Andersson, produktion­sledare i Hallands Hamnar i Varberg.
Lastar gods i hamnen. ”Jag slutar aldrig att imponeras av kranförarn­as skicklighe­t”, säger Thomas Andersson, produktion­sledare i Hallands Hamnar i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden