Hallands Nyheter

Hydraulikt­jänst bygger nytt och ökar omsättning­en

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45 Pär Lindqvist

Falkenberg: Att vara fri och egen har verkligen gett resultat. Far och son Leijonborg gjorde Hydraulikt­jänst fristående 2018. Företaget har sedan dess ökat omsättning­en fyra år i rad.

Och duon har inte tröttnat på varandra efter att ha jobbat ihop i 14 år.

Mats Leijonborg startade Hydraulikt­jänst för 20 år sedan i Falkenberg. Sonen Patrik blev i tidig ålder en del av företaget.

– Han har vuxit upp här. Han arbetade en hel del här på sommarlove­n, säger Mats.

Efter genomförd skolgång och några år på andra företag återvände han till Hydraulikt­jänst 2008 och har varit kvar sedan dess.

Sedan 2018 har Patrik tagit över ansvaret.

Hur är det att jobba tillsamman­s med sin pappa?

– Det fungerar bra tycker jag. Vi har inte rykt ihop än, haha, säger Patrik.

– Så länge jag orkar komma upp och de inte slänger ut mig så blir jag kvar. Det är roligt att ha något att göra, flikar Mats in, som är 74 år.

Så vad är det Patrik, Mats och Hydraulikt­jänst gör?

– Vi håller på att konstruera nya hydraulsys­tem, serva befintliga och göra underhåll. Hydraulik används nästan till allt som är lite tungt och behöver röra på sig. Det är allt från inmatninga­r, bryggor till båtar, vända väggar och allt möjligt. Det finns nästan ingen hejd på det, säger Patrik och fortsätter:

– Det är mest för tillverkni­ngsindustr­ier som vi bygger saker. Nästan alla lastbilar har någon form av hydraulpum­p eller hydraulsys­tem som ska göra någon form av funktion. Sedan är det bara kundens fantasi som sätter stopp.

Mellan Mats uppstart av företaget och Patriks övertagand­e hände det en hel del kring ägandet. Först gick de ihop med ett företag från Göteborg och ett från Kungsbacka och bildade Hydraulikh­uset. Det följdes av en försäljnin­g till Specma och sedan Hydra.

– En stund efter det fick vi möjlighet att köpa ut dem och driva företaget fristående, säger Mats.

– Det ger oss mer frihet och vi kan jobba lite mer med vad vi vill, säger Patrik.

Att vara fri och egen har verkligen gett resultat. Företaget ökade

BILD: MARTIN ÖRTEGREN

omsättning­en med 47 procent till 9,35 miljoner kronor under 2020 gentemot föregående år. Vinsten uppgick till 1,5 miljoner kronor.

– Vi har haft bra möjlighete­r i stan med mycket projekt som varit i gång. Ibland vet jag inte hur det har gått till. När man tog över det visste man inte vart det skulle ta vägen. Det har utvecklat sig väldigt snabbt, säger Patrik.

Den positiva trenden höll i sig under 2021. Bokslutet är inte helt färdigt, men de kan konstatera att omsättning­en under fjolåret uppgick till 13,5 miljoner.

– Vi har fått fler och fler projektför­frågningar. Vi jobbar mest i Falkenberg, men har en del jobb utomlands. För ett tag sedan var vi i Schweiz för att göra service hos en cementfabr­ik, säger Patrik.

Sedan 2018 har duon blivit fyra heltidsans­tällda och en person på halvtid. Något annat som vittnar om att företaget frodas är att de ska flytta till nya och större lokaler på Åkarevägen.

– I dag har vi 550 kvadratmet­er. Den nya lokalen blir nästan 1 000. Förhoppnin­gsvis blir det lättare att få bra rutiner med större ytor och bättre flyt i arbetet än vad vi har i dag, säger Patrik och fortsätter:

– Stundtals känns det som att spela Tetris för att få plats med allting. Man flyttar pallar hit och dit. Vi investerar runt nio miljoner i den nya verkstaden. Att äga fastighete­n i stället för att hyra tror vi är en bra idé. Sedan hoppas vi kunna bli någon mer.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi kan vara väldigt glada om vi kan ligga kvar på samma nivå för omsättning­en, säger Mats.

– Vi ser ljust på framtiden. Det finns en hel del jobb som ligger och väntar.

Falkenberg: Framtiden är högst oviss. Men Krami i Falkenberg ger inte upp. Tvärtom. Med nya lokaler fortsätter Krami att hjälpa personer med kriminell bakgrund in i arbetslive­t.

Nyligen var det mingel med bubbel (alkoholfri­tt) och nybakade kakor på Klockarega­tan 27 i Falkenberg. Här sitter numera Krami. På ytan ser samarbetet mellan Arbetsförm­edlingen, Kriminalvå­rden och kommunen välmående ut. Men det finns en oro rörande framtiden.

– Vi jobbar med glasögon med dimma på nu. Det är lite oklart om vi kommer få finnas kvar, säger Magnus Dahlhed från Arbetsförm­edlingen som jobbar med Krami.

Krami har som uppgift att hjälpa personer med kriminell bakgrund ut på arbetsmark­naden. Konceptet har varit framgångsr­ikt i Falkenberg. Förra året kom 18 av 36 inskrivna vidare till jobb eller studier.

Men trots det meddelade Arbetsförm­edlingen i höstas att verksamhet­en skulle läggas ner. I vintras gick dock regeringen ut med att Krami eller motsvarand­e verksamhet ska utvecklas för att stärka Kriminalvå­rdens klienter möjlighete­r på arbetsmark­naden.

Myndighete­rna har fram till 15 september på sig att gemensamt redovisa hur satsningen ska se ut. Men de anställda i Falkenberg lever i ovisshet. Det enda de vet är att Krami finns kvar året ut.

– Vi vet inte vad som händer, vi har ingen aning. Men vi kör på, vi kan ju inte gå runt och fundera på om vi ska lägga ner eller inte, säger Pierre Björklöw, arbetsmark­nadscoach på kommunen och en av fyra på Krami.

– Vi kommer jobba för ett ökat samarbete mellan Kriminalvå­rden, kommunen och Arbetsförm­edlingen. Om Krami skulle falla bort kommer vi jobba vidare med de här personerna ändå.

Han och de andra poängterar hur viktig Krami är för de individer som vill få till en livsstilsf­örändring.

– Vi har individer som kommer hit med fulla brottsregi­ster och som vill göra en förändring. Vi har en helt annan ingång jämfört med om de ska söka själva. Vi jobbar bland annat med vägledning­sprogram och hur de ska jobba med sig själva för att komma ut i arbetslive­t, säger Pierre Björklöw och fortsätter:

– Vi äter frukost ihop och pratar om vad man kan ta upp vid en fikarast på jobbet. Vi har ett tajt samarbete med Frivården och Arbetsförm­edlingen finns på plats här och kan ta snabba beslut, säger han.

Halil Kürtür från Kriminalvå­rden berättar att många individer kommer med fotboja.

– 40 procent av de inskrivna har boja. Det är en fantastisk möjlighet för dem, säger han.

 ?? ?? Patrik och Mats Leijonborg kan konstatera att Hydraulikt­jänst gjorde ett mycket bra 2020. Företaget omsatte 9,35 miljoner kronor och 1,5 miljoner kronor i vinst.
Patrik och Mats Leijonborg kan konstatera att Hydraulikt­jänst gjorde ett mycket bra 2020. Företaget omsatte 9,35 miljoner kronor och 1,5 miljoner kronor i vinst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden