Hallands Nyheter

Prinsen fick lära sig allt om nya robotsyste­met

Halmstad: När prins Carl Philip på torsdagen besöker Halmstad kommer han i kamouflage­uniform som major Bernadotte. Som reservoffi­cer inom amfibiesty­rkorna är han van vid stridsbåt 90, men nu är det i stället luftvärnet­s nya robotsyste­m Patriot som prinsen

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Härom veckan stod prins Carl Philip i marinens blå uniform jämte statsminis­ter Magdalena Andersson och överbefälh­avare Micael Bydén då de tusentals svenskar som gjort internatio­nell tjänst uppmärksam­mades under Veterandag­en.

På torsdagen står samme prins i grönspräck­lig arméunifor­m på en grusplan intill Lv 6 för att få en förevisnin­g av det amerikansk­a luftvärnss­ystemet Patriot – som i Sverige går under namnet robotsyste­m 103.

Regementsc­hefen, överste Mikael

Beck, berättar om hur det går att gruppera ut enheterna i terrängen på en till två timmar. Just detta övade den första Patriot-bataljonen nyligen på, både vid Skaraborgs flygflotti­lj i Såtenäs och vid Kalmar Öland airport, under Luftförsva­rsövning 2022.

De som jobbar med Patriotsys­temet är dock inte med när pressen är inbjuden.

– Eftersom de är nyckelpers­oner, som är få och svåra att ersätta, vill vi inte att det ska publiceras några bilder på dem som en eventuell angripare kan ha nytta av, förklarar major Roger Randevik, säkerhetsc­hef på Lv 6.

I stället får prinsen träffa ett par värnplikti­ga som utbildats på robotsyste­m 98 – även det ett nytt luftförsva­rssystem på regementet, men med kortare räckvidd än det betydligt dyrare Patriot.

Sandra Jakobsson från Stockholm och Linus Boström från Kristianst­ad ställer sig i givakt framför prins Carl Philip. Efter att de hälsat på varandra blir samtalet lite mer avslappnat.

– Dagens Linus är en annan än den som ryckte in för elva månader sedan. Jag har gått igenom en enorm personlig utveckling och fått en helt annan social kompetens än jag hade innan, förklarar korpral Boström, som tjänstgjor­t som systemtekn­iker.

Han berättar att han nu fått en provanstäl­lning vid Lv 6 och ska vara med och utbilda nästa kull värnplikti­ga.

– I och med att en del av utbildning­en för Patriot sker i USA har vi inga värnplikti­ga på det systemet. Det är bara de som går vidare och blir fast anställda som får chansen att utbildas på system 103, kommentera­r Lv 6-chefen Beck.

– Jag hade planerat att ägna mycket tid i gymmet under lumpen, men i regel har jag varit för trött för det efter alla våra övningar med tung utrustning, förklarar meniga Jakobsson, som sprungit runt med bland annat en kulspruta på nästan 12 kilo.

Hon berättar att hon nu fått en provanstäl­lning vid Musköbasen för att övervaka vad som händer på Östersjön.

Prinsen gjorde själv lumpen, som 5319 Bernadotte, på Vaxholms amfibiereg­emente. Där utbildades han till båtchef på stridsbåt 90.

I en intervju med tidningen Värnplikts­nytt på den tiden berättade han att befälen var hårda, men att allt gick ut på att få en bra sammanhåll­ning i gruppen. I intervjun hävdade prinsen också att han aldrig tröttnade på den typiska morgon

hälsningen ”välkommen till ännu en dag i Kungens tjänst”.

När tidningens utsände får en pratstund med prinsen berättar han

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden