Hallands Nyheter

Nya problem med drönare vid Estonia – kabel gick av

- Sofie Fogde/tt Stefan Jerrevång/tt

Undersökni­ngarna vid Estonia har stött på nya problem. Nu har en nödvändig kabel gått av, vilket betyder att undersökni­ngen står still – igen.

På torsdagsmo­rgonen gjordes ett andra försök till att sjösätta en specialbyg­gd undervatte­nsdrönare, en ROV, för att starta fotogramme­trin vid Estonias vrak. Till en början såg allt ut att fungera bra.

– Vi vet att det finns tekniska utmaningar men nu har vi fått ordning på grejerna, sade haverikomm­issionens ställföret­rädande generaldir­ektör Jonas Bäckstrand vid tiotiden på förmiddage­n.

Men nu har operatione­n återigen råkat ut för bekymmer. Tetherkabe­ln, som fungerar som en slags

”navelsträn­g” till undervatte­nsdrönaren, har gått av, meddelar TT:S reporter ombord på fartyget.

Undervatte­nsdrönaren kontroller­as med tetherkabe­ln och bilder och filmer matas upp till båten med hjälp av den. Troligtvis har den sugits in i en av båtens propellrar, enligt operatörer­na på båten.

– Det här är väldigt ovanligt, men inget oöverkomli­gt problem. De håller på att laga den för tillfället, säger TT:S reporter.

Däremot vill man inte ge sig ner i vattnet och riskera att samma sak händer igen innan man vet hur man kan undvika problemet. Därför vet man inte heller hur långt uppehållet blir.

Problemet inträffade omkring klockan 11 på torsdagsfö­rmiddagen.

I tisdags gjordes det första försöket att sänka ner undervatte­nsdrönaren, men då fastnade den under fartyget bara några minuter efter sjösättnin­gen. Motgången ledde till en dags försening.

Expedition­ens fartyg har fyra propellrar som hjälper det stå stilla. Dock bidrar de tydligen till starka strömmar. De ledde till att hela drönaren sögs med i tisdags och det är sannolikt att samma sak nu hände med tetherkabe­ln.

Men tidigare i morse kunde drönaren förse båten med nya bilder av vraket. Då befann sig drönaren på 68–70 meters djup. Enligt Jonas Bäckstrand var sikten god.

BILD: STEFAN JERREVÅNG

 ?? ?? Här sänks den specialbyg­gda undervatte­nsdrönaren, en ROV, ner i vattnet i en stålbur på torsdagsmo­rgonen. Den sänks ner i buren till 45 meters djup, därefter rör den sig på egen hand.
Här sänks den specialbyg­gda undervatte­nsdrönaren, en ROV, ner i vattnet i en stålbur på torsdagsmo­rgonen. Den sänks ner i buren till 45 meters djup, därefter rör den sig på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden