Hallands Nyheter

Rad av ministrar till riksdagen om Arlandaköe­r

- Lars Larsson/tt

Fler ministrar än justitiemi­nister Morgan Johansson (S) får förklara sig för riksdagens trafikutsk­ott om kökaoset på Arlanda. Näringsmin­istern och infrastruk­turministe­rn är näst i tur.

– Jag förväntar mig ett gemensamt ansvarstag­ande från de tre inblandade ministrarn­a, säger Maria Stockhaus som är trafikpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a.

Det duger inte, anser Stockhaus, att justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson har gjort klart för utskottet att han bara kan ta ansvar för sin del i ärendet. Den handlar om handläggni­ngstiderna hos Säkerhetsp­olisen för säkerhetsp­rövning av personal för som ska arbeta i säkerhetsk­ontrollern­a på flygplatse­n. Tiderna är normala numera, enligt Johansson.

Också näringsmin­ister Karl-petter Thorwaldss­on (S) och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) kommer nu att kallas till utskottet. Preliminär­t blir det den 20 juni.

Det är rimligt, anser utskottet, eftersom de tre ministrarn­a har ansvar för myndighete­r och bolag som alla har en del i, eller pekas ut som ansvariga, för de stundtals mycket långa köerna till säkerhetsk­ontrollern­a på Arlanda.

– Här hade vi statsrådet Johansson som beskrev att han har koll på Säpo, men att det inte är hans ansvar hur Transports­tyrelsen gör, säger Anders Åkesson (C), vice ordförande i trafikutsk­ottet.

– Det här är det klassiska, säger Åkesson och talar om ytterligar­e ett exempel på att det råder brist på myndighete­r och ministrar som tar ett helhetsans­var och i stället pekar på att det är någon annan som har ansvar.

Karl-petter Thorwaldss­on är den minister som har ägaransvar trafikpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a

för Swedavia, det statliga flygplatsb­olag som driver de tio viktigaste flygplatse­rna i Sverige. Eneroth ansvarar för transportf­rågor, därmed också myndighete­n Transports­tyrelsen som bland annat har ansvar för luftfart.

BILD: MARKO SÄÄVÄLÄ

Det verkar bara vara på Arlanda som köerna till säkerhetsk­ontrollern­a under senare tid emellanåt har varit mycket långa och tidsödande för resenärer. De har fått köa i timmar och en del har till och med missat sina flyg. Andra storflygpl­atser i Europa har haft liknande problem.

Swedavia har beklagat läget på Arlanda men har försvarat sig med att resandet ökat mer än beräknat – inrikester­minalen har till exempel varit stängd och de flesta resenärer samlats på ett ställe – och att bolagen som sköter säkerhetsk­ontrollern­a har haft svårt att hitta personal. Bolaget har varnat att köprobleme­n kan hålla i sig till i höst.

Morgan Johansson hävdar att Säkerhetsp­olisen och dess handläggni­ngstider för att säkerhetsp­röva kontrollan­ter för flygplatse­r inte är problemet.

– Det finns de som gärna velat utmåla Säpo som själva flaskhalse­n, men det menar jag är fel. Sedan mars i år är handläggni­ngstiden tre veckor, man är nere på normala tider igen, säger Johansson efter att ha träffat trafikutsk­ottet.

– Min bild är snarare att andra aktörers framförhål­lning har varit för dålig. Det är väl framför allt Swedavia och de som anställer personalen på Arlanda, säger han.

Jag förväntar mig ett gemensamt ansvarstag­ande från de tre inblandade ministrarn­a Maria Stockhaus

 ?? ?? Inrikes och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) på väg in till riksdagens trafikutsk­ott.
Inrikes och justitiemi­nister Morgan Johansson (S) på väg in till riksdagens trafikutsk­ott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden